Zelf was ik begonnen met een stuk over het huidige leiderschap in de architectuur en de stedenbouw. Maar dat begon aardig uit de klauwen te lopen, terwijl we net in de redactievergadering hadden besproken dat mijn wekelijkse voorwoordjes hun doel voorbijschieten als ze langer dan 300 woorden zijn. Gelukkig bieden de interviews met Julienne Schreinemachers en Tess Broekmans deze week een welkom perspectief op het onderwerp.
Zo stelt Schreinemachers: ‘Het is een stereotype maar ik denk wel dat je kan zeggen dat het oude vastgoed gedomineerd werd door haantjesgedrag. Wat we nu nodig hebben is het verbinden van opgaven en processen. Daar zijn vrouwen goed in.’ Broekmans voegt daaraan toe: ‘Door de complexiteit van ons vak [stedenbouw, red.] is het onmogelijk alles zelf te weten. Dat is misschien ook wel het verschil tussen architecten en stedenbouwers: je moet je bescheiden kunnen opstellen.’
‘Pas toch op met al die vrouwenverhalen’, hoor ik mijn ongevraagde adviseurs alweer zeggen. Gelukkig heb ik genoeg woorden over voor het interview met toekomstig leider Maarten van Kesteren en het verhaal van Thomas zelf over de Amersfoortse wijk Kattenbroek. Ze ging kijken hoe het staat met het geesteskind van Ashok Bhalotra (1943-2022) en Fons Asselbergs. ‘Architectuur en stedenbouw is ook de kunst van verleiden. Ik heb de meewerkende architecten willen verleiden, en de bouwers moesten daarin meegaan’, aldus Bhalotra. Leiderschap dus.
Eind goed al goed: 272 woorden. Lees alle must-reads!
Groet, Merel
Must-reads week 45 2023
- Julienne Schreinemachers: 'Vrouwen zijn betere gebiedsontwikkelaars'
- Trotseert architectuurwijk Kattenbroek, het Disneyland van Amersfoort, de tand des tijds?
- 5 vragen aan Tess Broekmans: 'In tegenstelling tot architecten moet je je als stedenbouwer bescheiden opstellen'
- Maarten van Kesteren: 'Als ik niet bij de beste tien procent hoor dan stop ik ermee'
- Zo woont Freyke Hartemink in het weekend: 'De bebouwing is geheel ondergeschikt aan de omgeving'