Een betonnen reus van een gebouw in prima staat
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag door Herman Hertzberger

Een betonnen reus van een gebouw in prima staat

Waarom gaan we in Nederlands zo slecht om het het jonge erfgoed? En dan specifiek met het erfgoed van Herman Hertzberger. De slechte staat van het Centraal Beheer in Apeldoorn staat dankzij de documentaire 'The Proof of the Pudding' inmiddels bij veel mensen op het netvlies. Maar misschien nog schokkender vind ik de situatie rond het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Want dat gebouw is geen ruïne maar een prachtige betonnen reus van een gebouw in prima staat. En toch wordt het vermoedelijk gesloopt.

Een paar weken geleden kon ik binnen kijken samen met een groep studenten van de Academie van Bouwkunst in Tilburg. Om meer waardering voor het jonge erfgoed te creëren had ik samen met een collega-docent bedacht dat de studenten een ontwerp moeten maken voor een tijdelijk stembureau in of bij het Ministerie van Sociale Zaken. Maar in plaats van een ontwerp maken wilden de studenten na afloop een boze brief schrijven aan de wethouder, de minister, de premier! Ze waren boos, net als ik.

Een paar dagen later zat ik met samen met hoofdredacteur Merel Pit op het kantoor van OMA voor een podcast opname met David Gianotten in onze podcastserie Over Architectuur Gesproken. Hij vertelde onder andere over de crisis aan de TU Eindhoven waardoor hij afgelopen zomer abrupt ontslag nam als hoogleraar. Maar wat mij vooral bij bleef was het nagesprek, over Sociale Zaken. Ook Gianotten maakte zich boos over de onbegrijpelijk politieke wanorde waardoor het gebouw nu niet meer in overheidshanden is maar aan de grillen van de markt overgeleverd.

Gemotiveerd door mijn bezoek en het gesprek met Gianotten, zit ik te broeden op een recalcitrant plan, waarover later meer.

Groet!
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur

Floortje Keijzer is vakredacteur bij de Architect. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl

Woningbouwblok Erasmusveld door Workshop architecten. Beeld Anna Odulinska

De baksteen is oer-Hollands

Ik ben een baksteenliefhebber en daarom een fan van de jaarlijkse Brick Masterclass. Dit jaar was het extra leuk omdat het sprekers-event met baksteenexperts als Jan Peter Wingender, Lieven Nijs en Dirk Somers werd gehouden in de Faculteit Bouwkunde in Delft. In de pauze kon ik weer even door de gangen dwalen van mijn oude faculteit.

Van Maerlantlyceum. Beeld Lucas van der Wee

Op maat van de gebruiker

Twee woonhuizen en twee educatieve gebouwen illustreerden de afgelopen maand de meerwaarde om de gebruiker centraal te zetten in een ontwerpproces.

BeursBourse. Beeld Sébastien Bez

Een biermuseum en een gesamtkunstwerk

Net voor de bouwvakantie bezocht ik op de valreep twee keer de verbouwing van de Brusselse Beurs door Robbrecht en Daem. Eenmaal stond ik voor gesloten deuren en observeerde ik het gebruik van de imposante trappenpartij als geliefde ontmoetingsplek, en de andere keer kon ik genieten van het weidse stadszicht vanaf het dakterras.

Celsius in Eindhoven, een van de genomineerde projecten voor de ARC24 Stedenbouw Award. Beeld Buro Lubbers

Stedenbouw is vooral gemeenschapsbouw

Voor de zomervakantie reed de redactie door heel Nederland om de nominaties voor de ARC24 Awards te bezoeken. Als secretaris van de ARC24 Stedenbouw Award mocht ik met de onafhankelijke jury mee, die getrakteerd werd op een goed verzorgde rondleiding van de betrokken bureaus. De jury nomineerde: Plan Celsius in Eindhoven door Buro Lubbers en Tarra Architectuur en Stedenbouw, Kerckebosch in Zeist door wUrck architectuur stedenbouw landschap en De Hooge Riet in Ermelo door H+N+S landschapsarchitecten.