Een baksteengevel zonder dilatatienaden? Dat het kan liet Ivar van der Zwan zien met zijn ontwerp voor woningbouwblok Erasmusveld in Den Haag. De zelfdragende baksteengevel staat namelijk los van de constructie. Volgens Jan Peter Wingender is de baksteen een oer-Hollands materiaal dat zich voegt in het ecosysteem van onze steden. Maar niet alleen de hele baksteen is geliefd. Zo liet Marlies Rohmer zien dat prefab baksteenpanelen en steenstrips veel ontwerpvrijheid opleveren voor de architect en bovendien snelheid in de uitvoering. Droog maar super inzichtelijk was ten slotte de technische uiteenzetting van Jeanette Levels waarin ze aantoonde dat bouwen met baksteen ook duurzaam is. Zeker als je rekent met een lange gebouwlevensduur.
In dat rijtje past ook de transformatie van basisscholen De Albatros en De Fontein door Studio Nauta en Vanschagen Architecten. De bakstenen gebouwen kregen na veertig jaar een tweede leven en een groene oase als schoolplein. Het is een van de meest recente voorbeelden van een succesvol ontwerptraject begeleid door Stichting Mevrouw Meijer. Deze stichting is een lichtend voorbeeld van goed opdrachtgeverschap, het thema van onze komende printeditie. Stay tuned.
Lees mijn editor’s choice must-reads van oktober!
Groeten,
Floortje
Editors choice
- Waarom bouwen met baksteen nog steeds een goed idee is
- Jan Nauta: ‘Dat nieuwbouw altijd de beste optie is, blijft een hardnekkige misvatting’
- Mevr. De Architect Janneke Bierman: ‘Het is onbegrijpelijk dat er nog managementteams met alleen mannen bestaan’
- Ronald Huikeshoven, directievoorzitter bij AM: ‘Het succes van een project staat of valt met de innovatiekracht van de architect of de stedenbouwkundige’
- Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo door Ando, Kobayashi en Pennington waar Nederland van kan leren