Economisch belang versus wooncomfort: een balansoefening voor de ontwerper
Het tiny house-project Groeneweerd in Deventer. Beeld Jonah Samyn

Economisch belang versus wooncomfort: een balansoefening voor de ontwerper

'Ik kies ervoor met minder ballast te leven.' Dat zei een bewoner van het project Groeneweerd in Deventer tegen mij, toen ik vroeg naar haar beweegreden om in een tiny house te wonen. Haar huis is een van de acht die rondom een gemeenschappelijke tuin zijn gebouwd. En dat binnen de sociale huur.

In deze tiny houses leven de bewoners in een kleiner huis, maar met een grote buitenruimte. Op de kavel ernaast, met vergelijkbaar grondoppervlak, is dit precies andersom. En dat met slechts drie huizen. Door functies als een logeerkamer en wasruimte te bundelen in een gemeenschapshuis, kon in de individuele huisjes juist een kwalitatieve ruimtelijke ervaring worden gerealiseerd door een ruime verdiepingshoogte. ‘Vrij luxe voor sociale huur’, zegt projectleider Maaike Wittenhorst van woningcorporatie Rentree erover.

Groeneweerd is ontstaan uit de wens om vrijer te leven. Tegelijk waren de bewoners afhankelijk van de eisen van Rentree om de huizen in de toekomst verhuurbaar te houden. Zo moesten de huisjes worden aangesloten op het lokale warmtenet. In deze samenkomst van belangen schuurde de wens om minimalistisch te leven tegen een economisch belang. Het was aan architect Daniel Venneman van Woonpioniers om uit die gevoeligheid een plan te destilleren dat eer doet aan zowel de leefbaarheid als de verhuurbaarheid van de tiny houses.

Zo’n politieke gevoeligheid is onmisbaar voor een ontwerper, zegt Anne Seghers van RUIMTEVOLK in een nieuwe rubriek van de Architect: de stand van de stedenbouw. Volgens haar moeten stedenbouwkundigen ‘het proces doorgronden en kunnen bespelen’. De historie van plekken is hierin cruciaal en niet alleen vanwege historische structureren. ‘Ook het verhaal van de mensen is enorm belangrijk en zorgt voor verwevenheid met een plek.’

Veel leesplezier gewenst!

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

Vier boeken over de maatschappelijke impact van architectuur op stad en omgeving

Vier boeken over de maatschappelijke impact van architectuur op stad...

Ruimtelijke gedichten, toekomstige wolkenkrabbers, Groninger denkoefeningen en ontwerpoplossingen op basis van eyetracking. De redactie selecteerde vier boeken die niets met elkaar te maken lijken te hebben, toch raken ze elk aan het fundament van de architectuur: de maatschappelijke meerwaarde.

Eric Frijters van FABRICations.

Eric Frijters: 'Als we ontwerpend onderzoek serieuzer nemen, lopen we...

De manier waarop wij de stad ontwerpen is aan een grondige herziening toe, meent Eric Frijters van FABRICations. Een vooruitziende blik is volgens hem nodig om de uitdagingen van de toekomst op te vangen in een veerkrachtige stad. Met het boek 'City as a System', voortgekomen uit zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst, pleit hij er daarom voor om ontwerpend onderzoek als een serieus onderdeel binnen opleidingen te behandelen.

Richard Koek. Beeld Ineke Oostveen

Vijf vragen aan Richard Koek: 'Na mijn vertrek bij Rijnboutt word ik...

Richard Koek verlaat ontwerpbureau Rijnboutt na 15 jaar. In zijn functie streefde hij stadsvernieuwing na in brede zin. Diezelfde focus zoekt hij nu op in een functie bij de overheid. 'Een keuze die ik niet had gemaakt in een andere tijd.'

Bernadina Borra | Beeld: David Meulenbeld

Bernardina Borra: 'Voor stadsverzorgende bedrijven wordt weinig...

'Als om 7 uur 's ochtends de vuilniswagens langsrijden, klagen bewoners al gauw, terwijl de horeca tot 4 uur 's nachts open blijft', zegt Bernardina Borra, architect en oprichter van The Spontaneous City International (SPcitI). Borra is te gast in de eerste aflevering van de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over de werkende stad. 'We hebben onszelf afgeleerd van de gemengde stad te genieten.'