Dakbloemenweide maakt furore

Dakbloemenweide maakt furore

Er is een toenemende behoefte aan meer groen in stedelijke gebieden, voor een beter leefklimaat en minder wateroverlast. Gemeenten spelen hierop in door subsidies te verstrekken voor groendakprojecten en eisen te stellen aan de biodiversiteit en waterretentie van deze daken. Binnen dit duurzame speelveld maakt de dakbloemenweide furore.

De dakbloemenweide is een specifiek type extensief groendak, met een bonte vegetatie van ruim veertig inheemse, bloeiende planten. Doel is om niet alleen een groen dak te creëren, maar ook een rijke habitat te bieden voor verschillende insecten, vogels en andere kleine dieren. En daarmee de biodiversiteit te stimuleren. Ook zorgt het -in combinatie met de juiste dakfolie- voor een goede waterretentie en is het 100% circulair.

Inheemse planten

Twee experts op dit gebied zijn Joost Vlot van het bedrijf Dakbloemenweide en Gert-Jan Kampschmidt van Groendakspecialist. Joost Vlot benadrukt dat vooral de toepassing van inheemse planten van belang is: “Soorten die goed gedijen op daken en bijdragen aan de biodiversiteit. Deze planten worden geselecteerd op basis van hun vermogen om te overleven in de specifieke omstandigheden van een dak, zoals de blootstelling aan zonlicht, wind en regen, en het beperkte substraatvolume waarin ze groeien. Daarom is er speciaal lichtgewicht substraat ontwikkeld wat een perfecte basis is voor de ruim veertig inheemse soorten. Het groendak weegt hiermee slechts 75 kg/m2 verzadigd en is daarmee zeer breed toepasbaar.”

“Door een verscheidenheid aan planten aan te trekken”, vervolgt Vlot, “trekt een dakbloemenweide ook een diverse groep insecten aan, zoals bijen, vlinders en kevers, die op hun beurt weer vogels en andere dieren aantrekken. De plantenwortels helpen regenwater vast te houden en te absorberen, waardoor de waterafvoer wordt vertraagd en de druk op de riolering tijdens zware regenval wordt verminderd. Door het verdampingsproces van de planten wordt de temperatuur op het dak verlaagd, wat kan helpen bij het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten.”

Bewustwording

Gert-Jan Kampschmidt, die al diverse dakbloemenweides in Nederland heeft aangelegd, wijst op de toenemende belangstelling: “We zien een groeiende interesse vanuit zowel particulieren, bedrijven als overheden. Vooral vanwege de behoefte aan meer groen in stedelijke gebieden, de bewustwording van klimaatverandering en de druk op stedelijke rioleringssystemen.”

Joost Vlot: "Gemeenten spelen een belangrijke rol door subsidies te verstrekken voor groendaken en waterberging. Daarnaast stellen ze steeds strengere eisen aan groendaken, wat ons dwingt om hoogwaardige, inheemse vegetatie te gebruiken. We verwachten dan ook een verdere groei van groendaken, zowel in stedelijke gebieden als daarbuiten, vanwege de toenemende bewustwording van klimaatverandering en de voordelen van groen.”

Gert-Jan Kampschmidt onderstreept dit: “Dakbloemenweides zullen een belangrijke rol blijven spelen vanwege hun ecologische waarde en esthetische aantrekkingskracht. Het is een win-win situatie voor biodiversiteit en stedelijke omgevingen.”

Duurzame drainagefolie

Essentieel bij de aanleg van een dakbloemenweide is een goede en ook duurzame drainagefolie, die zorgt voor afwatering en bescherming van de dakbedekking. Kampschmidt werkt bij de aanleg van dakbloemenweides met een innovatieve folie: de Delta Terraxx Light van Dörken.

“De folie heeft een beschermende functie voor het dak en zorgt voor drainage, essentieel voor een gezond groendak. Wat de Delta Terraxx Light onderscheidt, is het lichte en stevige materiaal, waardoor het gemakkelijk te verwerken is en goed beloopbaar blijft.”

Levensduur van honderd jaar

Belangrijk element is ook de duurzaamheid. Jeroen Koebrugge van Dörken: “De folie is gemaakt van 100% zuiver HDPE, is deze folie recyclebaar en heeft een bewezen lange levensduur van maar liefst honderd jaar. Dit past goed bij de toenemende vraag naar circulaire en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Bovendien is de folie voorzien van een geïntegreerde kleefstrook, waardoor de overlappingen perfect aansluiten en de dakbedekking wordt beschermd.”

“De Delta Terraxx Light is een lichte, maar stevige drainagefolie die speciaal is ontwikkeld voor groendaken. Wat deze folie onderscheidt van andere varianten is zijn lichtheid, stevigheid en goede beloopbaarheid. Delta Terraxx is verkrijgbaar in drie varianten, geschikt voor diverse constructies en belastingen. Niet alleen horizontaal, maar ook verticaal”, besluit Koebrugge.

Dit artikel is gesponsord door Dörken.

Beeld Stijn Poelstra

Station Ede-Wageningen - Mecanoo en Royal HaskoningDHV

Het nieuwe duurzame stationsontwerp van Mecanoo en Royal HaskoningDHV voor Ede-Wageningen heeft een dak bestaande uit 23 houten driehoeken die verwijzen naar de vele boomkruinen in het Veluwse landschap.

Het project Stepstone aan de Zuidas (foto: Ossip van Duivenbode)

Stepstone: innovatieve sociale hoogbouw op de Zuidas met Archicad

Met eyecatchers zoals een sportdak op 80 meter en een dubbelhoge lounge aan de straat is Stepstone een bijzonder project van LEVS architecten. Minstens zo speciaal is de aard van het project: sociale, betaalbare hoogbouw op de normaal peperdure Zuidas in Amsterdam. Architect en partner Surya Steijlen vertelt over Stepstone en de rol van Archicad daarbij. 'Met Archicad hebben we Stepstone vanaf dag één volledig in 3D uitgetekend.' 

Beeld Jeroen Musch

NEXT architects' servicestation Verzetslaan in Purmerend opgeleverd

Het door NEXT architects ontworpen Servicestation Verzetslaan in Purmerend is onlangs opgeleverd en in gebruik genomen. Het gebouw kenmerkt zich door de heldere, opvallende houten constructie en ver uitkragende houten luifel.

Pillows Hotel Amsterdam door Office Winhov. Beeld Stefan Müller

Waarom bouwen met baksteen nog steeds een goed idee is

Baksteen is hét bouwmateriaal van de Nederlandse stad en wordt al eeuwenlang niet alleen verwerkt in gevels, maar ook in straten en kades. Lang werd de hele baksteen gezien als het best en de toepassing van prefab baksteenelementen en steenstrips als niet waarachtig. Die controverse lijkt weg te ebben met als gevolg een breed palet aan snel innoverende opties voor ontwerpers.