De ARC24 Awards vormen dit jaar een onderdeel van ARC24 Podium, een inspirerend evenement voor de vakgemeenschap met de culturele waarde van architectuur als centraal thema. De jury van de Interieur Award keek daarom verder dan de algemene criteria en zocht naast een goed ontwerp naar projecten waarbij de gebruiker, techniek en esthetiek zich in balans tot elkaar verhouden. Maar ook tot de architectuur en andere disciplines. Daarnaast onderscheidt het zich in materiaal- en energiegebruik. De drie genomineerde projecten voldoen aan deze criteria en gaan een stap verder. De jury omschrijft ze als toonaangevend voor de gehele sector.
De jury was onder de indruk van diverse projecten uit de longlist en gaf lovende woorden aan onder meer Lush Labyrinth (Bureau Fraai), Zandkasteel (D/Dock) en Trappenhuis (Atelier Tomas Dirrix). De transformatie van de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom in Ninove (Gafpa) oogstte veel lof. Ook de basisschool MFA Het Zand in Utrecht (VenhoevenCS) werd geprezen omwille van het robuuste, rustige maar toch warme interieur op de maat van het kind.
De voltallige jury wil graag één project extra uitlichten: het woonhuis Aerdenhout door Pieter Bedaux. Het project haalde de top drie niet, maar is een toonbeeld van liefde voor het vak. Juryvoorzitter Ninke Happel: ‘De passie voor ontwerpen spat ervan af.’ De eikenhouten wanden, het hardhouten lattenplafond, het houten bed, tafel, kasten en keuken vormen door dezelfde materialiteit een eenheid en geborgenheid.
Uiteindelijk werden er drie projecten geselecteerd: Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam door Office Winhov i.s.m. Opera Amsterdam en Studio Louter, Kantoor vol Afval (KaVA) in Katwijk door Popma ter Steege Architectenen en Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten.
De jury van de ARC24 Interieur Award bestaat dit jaar uit voorzitter Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven), Marieke Korver (Twee Snoeken), Tracy Metz (journalist), Mark Timo (De Interieurclub) en secretaris Charlotte Thomas (de Architect).
De genomineerde projecten
Bekijk hier de video van het jurybezoek aan de genomineerde projecten:
De winnaar van de ARC24 Interieur Award wordt op 26 september tijdens ARC24 Podium in Rotterdam bekendgemaakt.
Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam - Office Winhov i.s.m. OPERA Amsterdam en Studio Louter
Het Nationaal Holocaustmuseum bestaat uit een aaneenschakeling van de Hollandsche Schouwburg, de voormalige Hervormde Kweekschool en de tramhalte Plantage Middenlaan. In de drie onderdelen komen tragedie en heldendom samen van het verhaal van de Holocaust. Het ontwerpteam zat vanaf dag één samen. Deze nauwe samenwerking tussen Office Winhov, hoofdconservator van het museum Annemiek Gringold, Opera Amsterdam en Studio Louter, die het tentoonstellingsontwerp maakte, is voelbaar door het gehele project.
Het ontwerp richt zich op het zichtbaar maken van wat zich hier heeft afgespeeld. Daartoe werden de bestaande gebouwen gerenoveerd en werd een nieuw ‘licht’ museum ontworpen. Originele elementen zoals tegels in de vluchtgang zijn behouden om bezoekers de historische lagen van de plek te tonen.
Kantoor vol Afval (KaVA), Katwijk - Popma ter Steege Architecten
De oude loodsen van voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk worden herontwikkeld, vooruitlopend op de stedelijke ontwikkeling van het omliggende terrein. Het Kantoor vol Afval (KaVA) is, zoals de naam doet vermoeden, een voorbeeldstellend project voor hergebruik bij renovatie. Het verouderde defensiekantoor is omgevormd tot een werkomgeving voor de rijksoverheid. Popma ter Steege Architecten (PTSA) hergebruikte materialen uit het gebouw, vond onderdelen in donorgebouwen en maakte nieuwe elementen uit herwonnen materialen.
PTSA bedacht en ontwierp vijftien circulaire producten die parallel aan het gebouwontwerp ontwikkeld zijn. Deze producten lopen uiteen, van binnenwanden, plafondsystemen, vloerafwerkingen, verlichting en klimaatplafonds tot vast meubilair. Als het samenstellen van een collage is tegelijk gewerkt aan een samenhangend interieur; vanuit het bestaande d.m.v. selectie (cureren), bewerkingen, maatvoering, licht, patronen en een overkoepelend kleurenplan in samenwerking met ontwerpbureau Raw Color.
Stadhuis Den Helder - Office Winhov en Van Hoogevest Architecten
Het Stadhuis van Den Helder is gevestigd op het voormalige marineterrein van Willemsoord. Het ontwerpteam, bestaande uit Office Winhov en Van Hoogevest Architecten, kreeg de opdracht om het stadhuis te huisvesten in twee heel verschillende havenloodsen: een betonnen zeilmakerij uit 1947 en een monumentale mastenloods uit de negentiende eeuw.
De voorheen verspreide bestuursfuncties van de gemeente Den Helder zijn nu samengebracht in beide gebouwen. Deze transformatie betekent een belangrijke impuls voor de herontwikkeling van het gebied en het creëren van een ‘nieuw’ stadscentrum. De opdracht aan Office Winhov en Van Hoogvest Architecten omvat een totaalontwerp van architectuur, interieur en meubilair; een eigentijds gesamtkunstwerk.
De ARC24 Interieur Award is een initiatief van de Architect en wordt mede mogelijk gemaakt door Kubus.