Hoe krijgt de Rekenkamer een goed tweede leven?
Ontwerp van de Rekenkamer door Happel Cornelisse Verhoeven Architecten. Beeld HCVA

Hoe krijgt de Rekenkamer een goed tweede leven?

Vorig jaar ontstond commotie binnen de vakgemeenschap over het ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven (HCVA) voor de transformatie van de Rekenkamer in Den Haag. Een expertpanel dat betrokken was vond de ingrepen in het ontwerp van Aldo en Hannie van Eyck te rigoureus. Maar de discussie kon niet breed worden gevoerd, aangezien op de plannen een geheimhoudingsplicht lag.

Afgelopen woensdag is het embargo opgeheven. Floortje Keijzer en ik waren aanwezig bij de persconferentie. Wij waren onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee HCVA het erfgoed van Van Eyck benadert. Zo wordt een groot deel van het gebouw gerenoveerd. Tegelijkertijd zagen we ook dat het nieuwe programma groot is, daarom konden de architecten niet anders dan offers maken, zo verdwijnt de iconische regenboogtrap. Je kunt je daarom afvragen of het pand nog wel passend is voor de vraag van de Rekenkamer.

Maar als ik zie hoe er met ander jong erfgoed wordt omgegaan, zoals bij Tripolis in Amsterdam, Sociale Zaken in Den Haag en Centraal Beheer in Apeldoorn, is het misschien wel zo goed dat de Rekenkamer op haar stek blijft. Met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan haar zijde is er genoeg budget om zo zorgvuldig met het bestaande om te gaan. Niet alleen blijft een groot deel van het erfgoed overeind, ook zorgt een enorme verduurzamingsslag dat het nog decennialang mee kan.

Maar goed, 'als' bestaat niet... Floortje Keijzer schreef daarom een feitelijke uiteenzetting en zet het ontwerp en het proces in perspectief. Mooie voorafje was de verkenning naar het opdrachtgeverschap van het RVB. Afke Laarakker vroeg zich hierin af: is het RVB een op efficiëntie gerichte organisatie? Of een opdrachtgever met oog voor architectuur en omgeving? In het geval van de Rekenkamer ben ik geneigd het tweede te denken.

Lees alle must-reads van deze week!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Collegezalengebouw door Civic Architects. Beeld Stijn Bollaert

Mooi is een mening

Dynamische gevels, interieurs met een hoge belevingswaarde en woonkamers die een visuele verbinding aangaan met de omgeving; architecten zijn er gek op. Michelle Gulickx noemt het moddertaal: 'zinsneden die zo multi-interpretabel zijn dat je geen idee hebt wat er wordt bedoeld'.

Beeld Hanna Veltman

Wroeten in de ondergrond van de architectuur

Dirk Somers van Bovenbouw Architectuur zei onlangs tegen Jan Peter Wingender: 'In Nederland kijken jullie te veel naar de vruchten van architectuur en te weinig naar de ondergrond waar die vruchten op groeien.' Een hele rake opmerking. Want pas als je in die ondergrond investeert, kun je mooie vruchten plukken.

KB gebouw. Beeld KB Den Haag

Goede gebouwen absorberen nieuwe verhalen, maar voor post65-erfgoed...

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag staat op de lijst voor sloop. Arjan den Boer houdt even pauze, zodat de hele zaal dit gegeven tot zich kan laten doordringen. Om zijn verhaal te vervolgen met: 'Ik vind het vreemd dat de Koninklijke Bibliotheek, die zich het geheugen van Nederland noemt, zo'n iconisch gebouw wil slopen. […] Het is ook niet zo dat zij al hun boeken uit de jaren tachtig in de container stoppen.'

Beeld Hanna Veltman

De BNA-voorzitter zet diens zichtbaarheid beter niet in voor eigen...

Ben je eenmaal BNA-voorzitter dan praat je publiekelijk beter niet over je eigen bureau. Dit vertrouwde Nathalie de Vries aan Floortje Keijzer en mij toe na afloop van de podcastopname van drie weken geleden. Dan gebruik je te veel je verworven zichtbaarheid voor eigen gewin. We hadden haar net verteld dat onze volgende gast Jeroen de Willigen zou zijn.