Afgelopen woensdag is het embargo opgeheven. Floortje Keijzer en ik waren aanwezig bij de persconferentie. Wij waren onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee HCVA het erfgoed van Van Eyck benadert. Zo wordt een groot deel van het gebouw gerenoveerd. Tegelijkertijd zagen we ook dat het nieuwe programma groot is, daarom konden de architecten niet anders dan offers maken, zo verdwijnt de iconische regenboogtrap. Je kunt je daarom afvragen of het pand nog wel passend is voor de vraag van de Rekenkamer.
Maar als ik zie hoe er met ander jong erfgoed wordt omgegaan, zoals bij Tripolis in Amsterdam, Sociale Zaken in Den Haag en Centraal Beheer in Apeldoorn, is het misschien wel zo goed dat de Rekenkamer op haar stek blijft. Met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan haar zijde is er genoeg budget om zo zorgvuldig met het bestaande om te gaan. Niet alleen blijft een groot deel van het erfgoed overeind, ook zorgt een enorme verduurzamingsslag dat het nog decennialang mee kan.
Maar goed, 'als' bestaat niet... Floortje Keijzer schreef daarom een feitelijke uiteenzetting en zet het ontwerp en het proces in perspectief. Mooie voorafje was de verkenning naar het opdrachtgeverschap van het RVB. Afke Laarakker vroeg zich hierin af: is het RVB een op efficiëntie gerichte organisatie? Of een opdrachtgever met oog voor architectuur en omgeving? In het geval van de Rekenkamer ben ik geneigd het tweede te denken.
Lees alle must-reads van deze week!
Groet, Merel
Must reads week 47 2024
- Happel Cornelisse Verhoeven pakt Rekenkamer door Aldo van Eyck zorgvuldig aan, maar offert de regenboogtrap op
- Het Rijksvastgoedbedrijf: een op efficiëntie gerichte organisatie, of een opdrachtgever met oog voor architectuur en omgeving?
- Erfdeelproject BuitenDelen: pionieren op het platteland
- Rien Korteknie: 'De Belgische architectuurcultuur kan leren van de Nederlandse efficiëntie'
- 'Stedenbouw zonder franje': herontwikkeling campushart Leiden Bio Science Park