Een goede tender? Neem een voorbeeld aan gemeente Groningen
Plankaart van het ontwerp van Shift, Lola en Marlies Rohmer voor Campus Esserberg. Beeld Shift, Lola en Marlies Rohmer

Een goede tender? Neem een voorbeeld aan gemeente Groningen

'Via een open procedure publiek werk aanbesteden, creëert een kansenveld voor architecten. Maar de voorwaarden waaronder zo'n aanbesteding wordt uitgevoerd, kloppen vaak niet.' Door deze woorden van Jan Peter Wingender van Office Winhov ben ik diep in het konijnenhol van de tendercultuur gedoken.

En de eerste vraag die dat opriep, was een basale. Want wat bedoelen we eigenlijk als we het over een tender hebben? Word je als architect aanbesteed als onderdeel van een ontwikkelteam voor een grootschalig bouwwerk, of voor een ontwerp van bijvoorbeeld een stadhuis of museum met de gemeente als opdrachtgever?

Al snel bleek de grootste kritiek van architecten betrekking te hebben op laatstgenoemde ontwerptenders. De kwaliteit van deze aanbesteding wisselt sterk, vaak door ontbrekende kennis bij de opdrachtgever. Met als gevolg: beperkende selectiecriteria, overvragen in de gunningsfase en lage (of soms ontbrekende) vergoedingen.

Het kan ook anders, bewijst gemeente Groningen. Voor het project Campus Esserberg organiseerde de gemeente een tender waarin samenwerking met een jong bureau een pré was. Ook de leeftijd van referentieprojecten werd ruim opgezet: van de standaard drie tot vijf jaar naar tien jaar.

Dat leidde tot de winst van het bureau Shift, in samenwerking met Marlies Rohmer en Lola Landscape Architects. Uniek is dat Rohmer Shift in de lead zette, zodat een bureau met weinig ervaring in onderwijsvastgoed toch een kans kreeg zich te bewijzen. ‘En daar hebben we de juiste snaar mee geraakt’, zegt een tevreden Rohmer.

Groeten,
Reinoud

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman
Editor's choice

Alwetende mastermind of gevelregisseur?

'Een Nederlandse Open Oproep is prima mogelijk', zei Francesco Veenstra op 29 augustus tijdens een debat over de aanbestedingsmethodiek. Dus, waar blijft hij? Ik was niet de enige in de zaal die zich dat licht verontwaardigd afvroeg. Een kwestie van makkelijker gezegd dan gedaan, leerde ik toen ik mij in de voors en tegens ging verdiepen.

Overbrug in het Museumpark, RAM. Beeld Ossip Architectuur Fotografie
Editor's choice

'Zonder draagvlak is elke transitie een strijd'

'Stop met klagen en sluit je aan!' Aric Chen, directeur van het Nieuwe Instituut, is het commentaar dat er binnen het Nieuwe Instituut te weinig aandacht voor architectuur is zat. Volgens hem besteedt de instelling voldoende aandacht aan architectuur, ook op de nationale schaal. Een groep architecten zegt juist het tegenovergestelde.

V.l.n.r. Annegien van Dijk (Beeld Edward Hermans), Robbert Jan van der Veen (Beeld Joep van Aert), Willem van Genugten (Beeld Frank Hanswijk), Jeroen de Willigen (Beeld BNA)
Editor's choice

Toenemende wettelijke complexiteit dwingt ontwerpers tot specialiseren

'Ik geloof niet dat we terug kunnen naar een situatie waarin elke architect alles kan ontwerpen.' Dit citaat van Annegien van Dijk van Brique Architecten is de afgelopen weken bij mij blijven hangen. In het stevige debat over de aanbestedingscultuur wordt vaak gepleit om de regels te versoepelen, zodat ook jongere of meer onervaren bureaus een kans krijgen om bijvoorbeeld een onderwijs- of publiek gebouw te ontwerpen.

De nieuwe partners van Kossmanndejong. Beeld David Vroom
Editor's choice

Nieuw jaar, nieuwe gezichten

Afgelopen weken ontvingen we op de redactie meerdere persberichten van nieuwe partners binnen (interieur)architectenbureaus. Een nieuw architectuurjaar vertaalt zich in nieuwe gezichten aan het roer. Zo kwam interieurarchitect Jan Paul de Ridder, na een uitstap van 10 jaar, terug bij EGM architecten waar hij eerder al 15 jaar werkzaam was. De Ridder is benoemd tot associate interieurarchitect en buigt zich over EGM interieur, één van de pijlers van het bureau. Het team waar hij leiding aan zal geven werkt aan zowel projecten van EGM als op zichzelf staande interieurontwerpen. Met de benoeming van De Ridder telt EGM zes associates.