En de eerste vraag die dat opriep, was een basale. Want wat bedoelen we eigenlijk als we het over een tender hebben? Word je als architect aanbesteed als onderdeel van een ontwikkelteam voor een grootschalig bouwwerk, of voor een ontwerp van bijvoorbeeld een stadhuis of museum met de gemeente als opdrachtgever?
Al snel bleek de grootste kritiek van architecten betrekking te hebben op laatstgenoemde ontwerptenders. De kwaliteit van deze aanbesteding wisselt sterk, vaak door ontbrekende kennis bij de opdrachtgever. Met als gevolg: beperkende selectiecriteria, overvragen in de gunningsfase en lage (of soms ontbrekende) vergoedingen.
Het kan ook anders, bewijst gemeente Groningen. Voor het project Campus Esserberg organiseerde de gemeente een tender waarin samenwerking met een jong bureau een pré was. Ook de leeftijd van referentieprojecten werd ruim opgezet: van de standaard drie tot vijf jaar naar tien jaar.
Dat leidde tot de winst van het bureau Shift, in samenwerking met Marlies Rohmer en Lola Landscape Architects. Uniek is dat Rohmer Shift in de lead zette, zodat een bureau met weinig ervaring in onderwijsvastgoed toch een kans kreeg zich te bewijzen. ‘En daar hebben we de juiste snaar mee geraakt’, zegt een tevreden Rohmer.
Groeten,
Reinoud
Lees hier mijn editor’s choice van deze maand
- Ontwerptender of ontwikkeltender? Een mijnenveld voor architecten
- Shift, LOLA en Marlies Rohmer winnen tender voor Campus Esserberg: ‘Een jong bureau raakt de juiste snaar’
- BNA en Koninklijke NLIngenieurs lanceren vernieuwde STB 2025 in bèta-versie
- Reimar von Meding: ‘Architecten moeten sneller, harder en duidelijker naar buiten treden’
- NEXT architects richt NEXT natuurlijk op: ‘We herdefiniëren ons ontwerpproces’