'Zonder draagvlak is elke transitie een strijd'
Overbrug in het Museumpark, RAM. Beeld Ossip Architectuur Fotografie

'Zonder draagvlak is elke transitie een strijd'

'Stop met klagen en sluit je aan!' Aric Chen, directeur van het Nieuwe Instituut, is het commentaar dat er binnen het Nieuwe Instituut te weinig aandacht voor architectuur is zat. Volgens hem besteedt de instelling voldoende aandacht aan architectuur, ook op de nationale schaal. Een groep architecten zegt juist het tegenovergestelde.

Floortje Keijzer schreef een verhelderend stuk over deze tegenstelling. Want moeten architecten zich nu met het Nieuwe Instituut verenigen, waar Chen allesbehalve subtiel tot oproept, of is het tijd voor een nieuwe insteek van het Nieuwe Instituut met meer aandacht voor het Nederlandse architectuurdiscours? De vakwereld blijft hierover verdeeld en dat terwijl de noodzaak voor meer zichtbaarheid wél breed wordt erkend.

Dat ziet ook Barbara Luns, directeur van Architectuur Instituut Rotterdam. Met de Rotterdam Architectuur Maand programmeert ze niet alleen vakinhoudelijke discussies, maar ook laagdrempelige publiekstrekkers. ‘Als vakgemeenschap kijken we graag met elkaar naar ingewikkeld schema’s en flashy renderings, het liefst gelardeerd met onleesbare tekst’, zegt Luns in een interview met Charlotte Thomas. ‘Maar daarmee krijg je niet de handen op elkaar voor ruimtelijke transities.’

Luns pleit ervoor niet in abstractie te verzanden en de complexe ruimtelijke veranderingen ook als culturele opgave te beschouwen. ‘Zonder draagvlak is elke transitie een strijd en wordt elke verandering ervaren als iets dat bewoners overkomt. Op afstand blijven is geen optie; we hebben iedereen nodig!’

Veel leesplezier gewenst!

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

Houtrak (l). Beeld Anna Odulinska en Kop van de Boezel. Beeld René de Wit
Editor's choice

Laat architecten toch ontwerpen!

'Het ontwerpplezier spat er van af', schrijft Emmanuel van der Beek over de Kop van de Boezem, het nieuwste project van Happel Cornelisse Verhoeven en het eerste woongebouw in hun thuisstad Rotterdam. Met bakstenen kolommen, vensterbanken en lateien van gestraald beton en een fries van verzonken baksteen. De gevel lijkt te zeggen: 'Laat architecten toch ontwerpen!' aldus Van der Beek.

Plankaart van het ontwerp van Shift, Lola en Marlies Rohmer voor Campus Esserberg. Beeld Shift, Lola en Marlies Rohmer
Editor's choice

Een goede tender? Neem een voorbeeld aan gemeente Groningen

'Via een open procedure publiek werk aanbesteden, creëert een kansenveld voor architecten. Maar de voorwaarden waaronder zo'n aanbesteding wordt uitgevoerd, kloppen vaak niet.' Door deze woorden van Jan Peter Wingender van Office Winhov ben ik diep in het konijnenhol van de tendercultuur gedoken.

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman
Editor's choice

Alwetende mastermind of gevelregisseur?

'Een Nederlandse Open Oproep is prima mogelijk', zei Francesco Veenstra op 29 augustus tijdens een debat over de aanbestedingsmethodiek. Dus, waar blijft hij? Ik was niet de enige in de zaal die zich dat licht verontwaardigd afvroeg. Een kwestie van makkelijker gezegd dan gedaan, leerde ik toen ik mij in de voors en tegens ging verdiepen.

V.l.n.r. Annegien van Dijk (Beeld Edward Hermans), Robbert Jan van der Veen (Beeld Joep van Aert), Willem van Genugten (Beeld Frank Hanswijk), Jeroen de Willigen (Beeld BNA)
Editor's choice

Toenemende wettelijke complexiteit dwingt ontwerpers tot specialiseren

'Ik geloof niet dat we terug kunnen naar een situatie waarin elke architect alles kan ontwerpen.' Dit citaat van Annegien van Dijk van Brique Architecten is de afgelopen weken bij mij blijven hangen. In het stevige debat over de aanbestedingscultuur wordt vaak gepleit om de regels te versoepelen, zodat ook jongere of meer onervaren bureaus een kans krijgen om bijvoorbeeld een onderwijs- of publiek gebouw te ontwerpen.