Van Dijk ziet het anders. Zij zegt dat de steeds complexer wordende wet- en regelgeving het bemoeilijkt om aan totaal nieuwe opgaves te beginnen. ‘Natuurlijk zou bijvoorbeeld een rechtbank ontwerpen heel leuk zijn, maar ik weet niet of het in het belang van de opdrachtgever is als wij dat zonder enige ervaring gaan doen. Specialiseren is noodzakelijk.’
Wie ook voor specialisatie koos, is Willem van Genugten. Vanuit Group A Architects maakte hij rasse schreden met het Carbonlab, een denktank die zowel een vorm van kennisontwikkeling als een acquisitiemiddel is. ‘Sinds wij met Carbonlab zijn begonnen, krijgt CO2-reductie vanaf het eerste gesprek met een opdrachtgever een plek.’ Volgens de architect is vooral de technische kennis die voortkomt uit ontwerpen binnen een CO2-budget een enorme winst.
Van Genugten nodigt elke architect uit kennis op te doen over CO2-uitstoot en -opslag. Dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om CO2-opslag ook te laten meerekenen in de MilieuPrestatie Gebouwen-eis (MPG) komt dan ook geen dag te laat. De hoop is dat deze beslissing de deuren opent voor duurzamere materialen als hout en biobased bouwmateriaal.
Veel leesplezier gewenst!
Lees alle ontwerppraktijk must-reads van de afgelopen maand hier:
- Annegien van Dijk: ‘Ik geloof niet in een situatie waarin elke architect alles kan ontwerpen’
- Robbert Jan van der Veen: ‘Stedenbouwkundige plannen zijn niet complexer dan voorheen’
- Willem van Genugten: ‘De bijvangst van de focus op CO2-vermindering is onbegrensd’
- Tweede Kamer neemt motie aan om MPG ook CO2-opslag te laten meerekenen: 'Appels met appels vergelijken'
- Reactie BNA hoofdlijnenakkoord: ‘Geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis’