(Beoogde) aanpak
Huis op Zuid is ontworpen door Koen van Velsen maar is tegelijkertijd in twee aparte delen en middels twee aparte processen ontwikkeld en gerealiseerd in opdracht van twee verschillende opdrachtgevers. Door gezamenlijke betrokkenheid vanaf de eerste schets tot aan de ingebruikname en een uitstekende communicatie is Huis op Zuid desondanks gerealiseerd als één krachtig samenhangend gebouw.
Samenwerking met andere disciplines
Koen van Velsen architecten is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van Huis op Zuid, vanaf de fase van schetsontwerp tot en met het uitvoeringsontwerp. Het ontwerp is ontwikkeld voor opdrachtgevers de gemeente Rotterdam en Synchroon en in samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam, het Kwaliteitsteam Parkstad en het ontwerpteam bestaande uit Stevens Van Dijck, IMd Raadgevende Ingenieurs, Nelissen ingenieursbureau, DGMR, LBP|Sight, Robert Jan Vos en kunstenaar Wouter Stips.
Duurzaamheid
Huis op Zuid is een voorbeeld van energiezuinig bouwen. Het compacte ontwerp met multifunctionele ruimtes minimaliseert (materiaalgebonden) energiegebruik en bevordert sociale veiligheid. Het gebouw is aardgasvrij en maakt gebruik van hoogwaardige isolatie, triple glas en LED-verlichting. Dankzij het warmteterugwinningssysteem en waterbesparende technologieën wordt zowel energie als water bespaard. Bomen en groen helpen bij de verkoeling, terwijl zonnecellen op het dak duurzame energie opwekken.
Materiaal en techniek
Huis op Zuid onderscheidt zich van de omringende roodbruine bakstenen woongebouwen middels een lichtkleurige materialisering, als een helder stedelijk baken in de omgeving. Waar mogelijk is materiaal gebruik gereduceerd en zijn her te gebruiken materialen toegepast of materialen met een gerecyclede content. Biobased materialen waaronder de lichtgewicht houtskeletbouwgevel dragen bij aan een laag CO2 budget. Bomen in en op het gebouw dragen bij aan de biodiversiteit en een gezond gebouw.
Maatschappelijke impact
Huis op Zuid vormt een sociaal knooppunt. Hier wonen Rotterdammers met een maatschappelijk beroep en komen schoolkinderen en buurtbewoners met elkaar sporten en zwemmen. Huis op Zuid is een belangrijk onderdeel van de transformatie van de Afrikaanderwijk, met verbeterde voorzieningen en een sterke sociale functie. Huis op Zuid doorbreekt het idee dat de Afrikaanderwijk geen investeringen waard waren en laat zien dat een architectonisch gebouw kan bijdragen aan verbinding en trots in de wijk.
Fysieke impact
Huis op Zuid is verbindt de historische Afrikaanderwijk en de moderne Kop van Zuid met elkaar. Het gebouw sluit aan op de omgeving maar vormt hierin tegelijkertijd een verbijzondering, o.m. middels de lichte kleuren en sculpturale uitstraling. De transparante gevel zorgt vanuit de omgeving voor zicht op de sportactiviteiten en haalt de buitenwereld naar binnen. Gevelkunst van Wouter Stips versterkt de identiteit van het gebouw en maakt Huis op Zuid tot een herkenbaar baken in de stad.
Meervoudig Gebruik
Huis op Zuid combineert verschillende functies op een dichte stedelijke locatie in een duurzaam en uitnodigend ruimtelijk ontwerp. De bundeling van functies zorgt voor meerwaarde in gebruik, beleving en sociale veiligheid middels de ruimtevormen, daglicht en uitzichten met vides en doorzichten. Het gebouw draagt bij aan de verbinding van verschillende stadsdelen en biedt een herkenbaar en toegankelijk baken voor de lokale gemeenschap.