Gilde Vakcollege, Gorinchem - De Zwarte Hond

In opdracht van Willem van Oranje Onderwijsgroep ontwierp De Zwarte Hond, op de scholencampus aan de rand van Gorinchem, de nieuwe huisvesting voor het Gilde Vakcollege; een vmbo-techniekschool. Door de installaties en constructie in het zicht te laten, is het gebouw zelf ook leerobject in het technsiche onderwijs. Met als doel jongeren uit dagen en stimuleren om voor techniek te kiezen en te voldoen aan de grote vraag naar technische geschoolde mensen.

(Beoogde) aanpak

Het ontwerp bestaat uit drie verschoven volumes, die het gebouw een menselijke maat geven. Op de begane grond bevinden zich ruime praktijklokalen, met directe toegang tot veranda’s aan de campuszijde en grenzend aan een centrale binnenstraat – het kloppend hart van de school. Deze binnenstraat roept de sfeer op van een fabriek, maar voelt tegelijkertijd huiselijk aan. Op de 1e verdieping bevinden zich de theorielokalen en leerpleinen, via vides visueel verbonden met de praktijkruimtes.

Samenwerking met andere disciplines

Het gebouw is niet alleen een plek om te leren, maar ook een leerobject op zichzelf en weerspiegelt de toekomstige werkomgeving van de leerlingen. Zo zijn in het ontwerp, in samenwerking met de installatieadviseur en constructeur, installaties en constructie bewust in het zicht gehouden. Ook is de directe samenwerking met het bedrijfsleven via WeTech bijzonder. Hierdoor komen leerlingen al in hun opleiding met toekomstige bedrijfsleven in contact.

Duurzaamheid

Het Gilde Vakcollege is duurzaam en energiezuinig met een gezond en comfortabel binnenklimaat. Het voldoet aan alle thema’s binnen het Programma van Eisen Frisse Scholen Klasse B. Het gebouw is energieneutraal (ENG), met een energielabel A+++++, doordat de drie sheddaken volledig zijn voorzien van PV-panelen (ruim 1.200 stuks). Het eindresultaat is een techniekschool waar de techniek enerzijds zichtbaar aanwezig is en anderzijds een rustige werk- en leeromgeving ontstaat.

Materiaal en techniek

Het Gilde is een extraverte, uitnodigende plek, waar vakmanschap en techniek centraal staan. Dit blijkt uit het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, staal en beton, en de drie kenmerkende sheddaken die refereren aan fabrieken. De verfijnde metselwerkpatronen in de gevel en bewust zichtbare constructie en installaties maken de techniek tastbaar. Hout en kleur creëren binnen een warme sfeer, waardoor de nieuwbouw zowel de technische werkomgeving als een veilige leeromgeving weerspiegelt.

Maatschappelijke impact

VMBO-scholen hebben in Nederland vaak een minder goed imago, terwijl er juist veel vraag is naar technisch geschoolde mensen. Daarom is gekozen voor een combinatie van theorielokalen én een stoere praktijkomgeving, volledig afgestemd op techniekonderwijs, met lokalen voor o.a. automontage, installatietechniek, lassen en metselen. Met als doel een aansprekende leeromgeving creëren die jongeren uitdaagt om voor techniek te kiezen en tegemoetkomt aan de grote vraag naar technisch geschoolde mensen.

Fysieke impact

Het gebouw is gelegen aan de Haarweg in Gorinchem-Noord, tegenover Lyceum Oudehoven. De gemeente Gorinchem wil het gebied de komende jaren transformeren tot een autoluwe onderwijscampus. Het ontwerp van Het Gilde Vakcollege voegt zich naar de structuur van de scholencampus; zo heeft de school geen hekwerk en er is ruimte gereserveerd voor een toekomstige sportvoorziening. Ook Willem van Oranje Onderwijsgroep huisvest in de nieuwbouw, waardoor het Gilde een katalysator is voor de Innovatiecampus.

Het Gilde

Het Gilde Vakcollege was toe aan vernieuwing; het bestaande gebouw voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd en is nu de grootste vmbo-techniekschool van Nederland. Het Gilde biedt vrijwel alle richtingen techniekonderwijs aan, van elektrotechniek tot automotive, bouw en maritiem. Na het behalen van het vmbo-diploma kunnen leerlingen verder leren op dezelfde locatie met een technische mbo-opleiding niveau 2 of 3.

PDF bestanden