(Beoogde) aanpak
Het ontwerp en de realisatie moesten binnen een strakke deadline en een vastgesteld budget worden voltooid. Esthetiek en ambacht stonden centraal, wat vroeg om de volle aandacht en het vakmanschap van alle betrokkenen. Daarom werd het project uitgevoerd in een bouwteam, met nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Dankzij deze hechte samenwerking werd het gebouw binnen een jaar ontworpen en gerealiseerd, en binnen budget.
Samenwerking met andere disciplines
Vanwege de innovatieve constructie en complexe details was een hechte en integrale samenwerking vanaf het begin essentieel. Zo konden in een vroeg stadium maatwerkoplossingen worden ontwikkeld en uitgevoerd, zoals de bijzondere dakvorm, de efficiënte inzet van het budget en de unieke tegel. Deze is in samenwerking met Koninklijke Tichelaar speciaal voor dit project ontworpen. Samen met een landschapsarchitect is de zorgvuldige verbinding met het omliggende terrein en de omgeving ontworpen.
Duurzaamheid
Het streven naar een zo duurzaam mogelijk gebouw met minimale impact was een essentieel onderdeel van het onderzoekende en vakmanschapsgerichte karakter. Het gebouw is energieneutraal, met een demontabel casco en bestaat uit slechts enkele materiaalsoorten, die duurzaam of circulair zijn geproduceerd. Het gebouw heeft een onderhoudsvrije schil met een lange levensduur. Het duurzame karakter vormt een integraal onderdeel van de uitstraling van het ontwerp.
Materiaal en techniek
Het houten casco vormt de ruggengraat van het gebouw en bepaalt zowel de vorm als de uitstraling. Strategisch geplaatste glazen openingen maken de circulaire constructie ook aan de buitenkant zichtbaar. De gevel is met zorg ontworpen, met aandacht voor het kleurverloop. Een combinatie van glazuur en craquelé geeft het gebouw een uniek karakter en laat het subtiel opgaan in de omgeving. Het dak is geïsoleerd met biobased materiaal en in het landschap zijn hergebruikte Stelconplaten geïntegreerd.
Maatschappelijke impact
De functie van het gebouw draait om het thema brood: het is een ruimte waar onderzoek, vernieuwing en vakmanschap samenkomen. Het gebouw en zijn functie zoeken op zorgvuldige wijze aansluiting bij het dorp. Het ontwerp verbindt kunst, identiteit en ambacht met de menselijke maat en de omgeving, wat zorgt voor een positieve maatschappelijke impact.
Fysieke impact
Het gebouw is zowel ingetogen als uitgesproken. Het past in de schaal en maat van het dorp en sluit aan op het straatbeeld. Naar de straat toe voegt het silhouet zich naadloos in de vorm en de dakopbouw van de woningen in de omgeving. Wie er omheen loopt ontdekt een paviljoen met een eigen identiteit. Een subtiel verloop in de dakopbouw, een spel met open en gesloten gevels en de tegels zorgen ervoor dat het gebouw er van iedere zijde anders uitziet én een bescheiden fysieke impact heeft.
Broodatelier
In het Broodatelier kunnen bezoekers workshops volgen en kennismaken met het ambacht van broodbakken en de visie op grootschalige, duurzame broodproductie. De eigenaar betrekt andere disciplines bij zijn passie. In 2019 organiseerde hij een tentoonstelling met kunstwerken geïnspireerd door brood. Enkele van deze werken dienden als inspiratie voor het ontwerp van het gebouw en zijn nu te bewonderen in en rondom het Broodatelier.