Zuyderzee Lyceum Lemmer - BDP Rotterdam b.v.

Het Zuyderzee Lyceum is een school voor thuisnabij onderwijs voor de 350 leerlingen op VMBO, HAVO en VWO niveau. Vanwege de wisselende groepsgroottes, moest het schoolgebouw een flexibele leeromgeving worden waarin leerlijnen door elkaar lopen en klassikale instructie, projectmatig (samen)werken, zelfstudie en 1-op-1 begeleiding tegelijkertijd en door elkaar kon plaatsvinden, evenals leren en ontspanning. Het gebouw moest daarnaast aanvoelen als een warm "thuis".

(Beoogde) aanpak

Het Lyceum is met een herkenbaar silhouet een uitnodigend “huis in de polder”. In een diffuse stedenbouwkundige context geeft het identiteit aan het onderwijs en brengt levendigheid en schoonheid naar de plek. Voor scholieren die later terugdenken aan hun middelbare schooltijd, staat het silhouet, dat krachtig aftekent tegen de Friese wolkenluchten, symbool voor de kansen die ze hebben gepakt.

Samenwerking met andere disciplines

Het doel was om met alle disciplines samen een integraal, duurzaam gebouw te maken: modulair, aanpasbaar en met gescheiden drager- en inbouw. Zo houdt de lichtgewicht constructie weinig warmte vast, is de noord-zuidoriëntatie ingezet om opwarming te voorkomen en zorgen twee centrale atria voor een akoestische scheiding tussen onderwijs en ontmoeting. Inpandige installaties houden het silhouet leesbaar. Ventilatielucht wordt natuurlijk voorverwarmd/-gekoeld via kanalen in de bodem.

Duurzaamheid

Het gebouw is locatiespecifiek ontworpen. Er is veel indirect daglicht via lichtstraten in de daken en een transparante pui in noordgevel van de aula. Verticale vinnen op oost- en westgevel weren directe zoninstraling, maar bieden privacy, daglicht en uitzicht. Installaties op de begane grond houden het dak vrij voor PV panelen. Ventilatielucht wordt natuurlijk voorverwarmd/-gekoeld via kanalen in de bodem. Met eenvoudige technieken is het energieverbruik zo ca. 30% lager dan de norm.

Materiaal en techniek

Het gebouw bestaat uit duurzame materialen: geselecteerd op hun lage CO2 voetprint en biobased waar mogelijk. HSB gevelelementen zijn bekleed met (gebrand) houten latten. In de houten daken is de ruimteakoestiek geïntegreerd. Plafonds op de verdieping zijn weggelaten. Mede dankzij lichte kanaalplaatvloeren konden korte funderingspalen worden gebruikt. Een carbon assessment toont aan dat het ontwerp met een gangbaar onderwijsbudget “Paris Proof” is en ca. 7 jaar vooruit loopt op de routekaart.

Maatschappelijke impact

Dankzij de nieuwe school blijft onderwijs op alle niveaus voor Lemmer behouden. Met de locatie tussen woningen, sportvelden, bedrijvigheid en industrie, vormt het Lyceum een brug naar de gemeenschap en het bedrijfsleven. Samenwerkingsverbanden met lokale ondernemers geven scholieren betere kansen op de arbeidsmarkt. De buurt gebruikt de school actief, bijvoorbeeld met koorrepetities van het Lemster Mannenkoor in de aula. Daarmee staat het gebouw in het hart van de sociale structuur van Lemmer.

Fysieke impact

De diffuse stedenbouwkundige context aan de Straatweg heeft een herkenbaar hart gekregen. De lichte, transparante gevels verbinden, maken het onderwijs zichtbaar en vergroten de sociale veiligheid. Er is een levendige onderwijsplek ontstaan met een eigen(tijds) gezicht, passend bij de architectuur uit de omgeving. Duurzame materialen, een klimaatadaptief landschap en (zicht)verbindingen met de sportvelden stimuleren scholieren gezond te bewegen en om na te denken over hun impact op het milieu.

Landschapsontwerp

Het landschap is mee ontworpen en bevat buitenlokalen, gekoppeld aan de praktijklokalen. Er is een moestuin voor het kooklokaal, plek voor de science experimenten en een art-atelier voor de crea-vakken. Lesbalkons op de verdieping bieden ruimte voor spraaktrainingen voor de taalvakken. Het groene schoolplein vormt de overgang tussen aula en sportvelden en stimuleert scholieren om gezond te bewegen. Het schoolplein is onverhard en samen met een vergroting van het wateroppervlak klimaatadaptief.

PDF bestanden