(Beoogde) aanpak
Waardevolle gebouwen werden behouden, nieuwe toegevoegd. De oude bottelarij krijgt daglicht via een nieuwe patio. Verschillende ruimtes maken de school bijzonder: de bottelarijzaal met historische dakstructuur als open leerlandschap; de half ondergrondse sporthal; de driedubbelhoge refter. Innovatieve oplossingen, zoals een speelplaats op meerdere niveaus, benutten de beperkte ruimte optimaal.
Samenwerking met andere disciplines
Dit project is het resultaat van een sterke, duurzame visie van de opdrachtgever, het bouwteam en de stad. Het schoolbestuur stelde PREO aan als projectregisseur. Consortium ABC02 (Invesis/Alheembouw), met B2Ai architects, Alheembouw, VK Engineering, landschapsarchitect Stefaan Thiers en BAM FM als maintenance partner, werd geselecteerd. Na een intensief bouwtraject van 2 jaar werd de school als eerste opgeleverd in het DBFM-programma van de Vlaamse regering, onderdeel van een reeks 40 scholen.
Duurzaamheid
De keuze om het bestaande gebouw te hergebruiken was een eerste stap naar duurzaam bouwen (reuse). Ook nieuwe bouwdelen werden met een betonnen skeletstructuur opgetrokken. Een slim casco met hoge bouwlagen maakt het mogelijk op termijn binneninrichtingen te wijzigen met demonteerbare houten invulwanden. Er werd gebruik gemaakt van recuperatiematerialen. Nieuwe materialen werden geselecteerd op hun lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid, in lijn met de 30-jarige onderhoudsverplichting.
Materiaal en techniek
Historische elementen werden geïntegreerd. De art-deco gevels werden in ere hersteld. Aan de binnenzijde werden isolerende blokken geplaatst en nieuw aluminium schrijnwerk werd gekozen met respect voor het industriële erfgoed. Aangevuld met efficiënte technieken voldoet het bestaande gebouw aan de huidige eisen op het vlak van energie-efficiëntie en comfort. Binnenin bleef de robuuste betonnen structuur zichtbaar en werden nieuwe gerecupereerde en herbruikbare materialen toegevoegd.
Maatschappelijke impact
Met de sluiting van de brouwerij viel de economische motor van de wijk stil. De reconversie biedt een krachtige nieuwe impuls voor de buurt. De school wil open en verbindend zijn. Architectuur ondersteunt deze visie. De sporthal is half ondergronds geplaatst, zodat deze zichtbaar blijft vanaf de straat en interactie met de omgeving ontstaat. (Sport)faciliteiten zijn buiten schooluren toegankelijk, en er worden partnerschappen aangegaan met non-profitorganisaties zoals Brussels Boxing Academy.
Fysieke impact
Alles werd in het werk gesteld om een school te creëren aangepast aan zijn context en leerlingen. Het is een open, brede school, op een plek waar de noden groot zijn. De school is een 2de thuis waar leerlingen kunnen groeien. In een divers leerlandschap evolueren ze naar meer autonomie. De 1ste en 2de graad combineren klasstructuur met projectruimtes, in de 3de graad staat zelfsturing centraal. Open leerplekken, concentratieboxen en stille zones bieden ruimte voor samenwerking, focus en rust.
Overig
De school werkt het bouwblok af. De karakteristieke art-decogevels blijven behouden. Bijzondere elementen zoals het gebogen dak, de verticale geleding en de uitgesproken kroonlijst in het bestaande gebouw komen terug in de nieuwe delen. Gelaagde detaillering geeft elk volume eigenheid, verwijzend naar de historische brouwerijstructuur. De korrel brengt een menselijke schaal in het stedelijk weefsel. video: https://b2ai.com/persberichten/persbericht-egied-van-broeckhovenschool-brussel/