(Beoogde) aanpak
Het erfgoed werd met zorg gerestaureerd en krijgt een markante belettering op de dakrand van de oude stelplaats die tot markthal wordt omgevormd. Het utilitaire gebouw is voortaan een publiek toegankelijk gebouw in de buurt. Nieuwe ruimtes voor de ‘Deelfabriekers’ worden gebouwd aan de ruitvormige binnenplaats. Elk deel-initiatief heeft een eigen ‘winkel’ aan het plein dat goed zichtbaar is vanuit de markthal. Een bestaande loods wordt ingericht als gedeeld magazijn.
Samenwerking met andere disciplines
ATAMA trad op als lead architect, van schetsontwerp tot en met definitieve oplevering. ATAMA coördineerde het werk van de verschillende disciplines - contructie, gebouwtechnieken, energie en akoestiek - en voerde controle op de uitvoering van de werkzaamheden. ABCD architecten trad op als specialist erfgoed. Sandra Blatterer realiseerde een lichtkunstwerk in de glazen bekroning van de klimtoren.
Duurzaamheid
Het 'niet-bouwen' als ondertoon: er wordt maximaal ruimte gedeeld zoals het magazijn, de polyvalente ruimte. Afbraak wordt tot een minimum herleid. Elke ruimte wordt zo efficiënt mogelijk benut. Het programma wordt aangepast aan de beschikbare ruimte. Materialen worden circulair herbruikt (bakstenen, tegelvloeren, edm.). Technieken worden tot een minimum herleid. Het gebouw wordt strategisch geïsoleerd door in te zetten op bouwschildelen met de hoogste impact zoals het dak en het schrijnwerk.
Materiaal en techniek
In plaats van het erfgoed in pure vorm te bestendigen wordt het naar vandaag gebracht. In verschillende deur- en raamopeningen en langsheen de dakrand reflecteert de spiegelende afwerking het bestaande. Vanuit bepaalde standpunten verdwijnt de nieuwe ingreep schijnbaar om plaats te maken voor het gereflecteerde erfgoedbeeld. De muren van de ‘tuinkamercosmos’ lijken flinterdun en vanuit andere standpunten vormt de weerspiegeling het precieze complement van het bestaande.
Maatschappelijke impact
De Deelfabriek wil delen als alternatief voor eigendom promoten en mensen op sleeptouw nemen voor een socialere, betaalbare en warme buurt. Vele bezoekers van de Deelfabriek staan maatschappelijk in een zwakke positie. Het project wil inclusief zijn en staat voor architectuur die elkeen wil laten bestaan en van daaruit wisselwerkingen viert. ‘Ontlenen, eigen maken en teruggeven’ is de missie van de Deelfabriek waarvoor het ontwerp een architecturaal equivalent aanreikt. Delende architectuur.
Fysieke impact
De belangrijkste fysieke impact is allicht dat de gesloten, utilitaire kazerne een levendige, publiek toegankelijke plek is geworden. Dat geldt niet alleen voor het gebouw, maar eveneens voor het binnenplein dat vrij toegankelijk is van buitenaf en via de gebouwen. Dit 'openbare hart', waarlangs de deelinitiatieven gelegen zijn, maakt van de site een genereuze omgeving, die onthalend en verbindend werkt in de wijk.
Overig
De Deelfabriek is vandaag een succes te noemen. Honderden mensen maken er wekelijks gebruik van. Het is een levendig centrum voor delen, empowerment en samenwerking. De Deelfabriek behoudt niet alleen de erfgoedwaarde van de brandweerkazerne, maar revitaliseert eveneens de buurt. Door strategische architectonische ingrepen en een gemeenschapsgerichte benadering werd het een inclusief, adaptief en milieubewuste project.