Bouwstart eerste zelfbouw-wooncoöperatie De Warren
De Warren Woongebouw (c) Natrufied Architecture - Copy

Bouwstart eerste zelfbouw-wooncoöperatie De Warren

Op 12 mei viert Wooncoöperatie De Warren de start van de bouw van haar duurzame wooncomplex op Centrumeiland. Als eerste van Amsterdam won zij 4 jaar geleden de pilot voor wooncoöperaties met het doel om eeuwigdurende betaalbare huren voor de stad te verzekeren. Vijftig leden van de gemeenschap van De Warren ontwierpen en ontwikkelden met elkaar het gehele pand, bestaande uit 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.

De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam.  De gemeente Amsterdam gaf 14 zelfbouwkavels uit voor wooncoöperaties. Het initiatief wordt door de gemeente gezien als oplossing voor het tekort aan betaalbare woningen in de stad.

Wethouder Ivens (Wonen): “Deze nieuwe vorm van wonen zorgt voor meer maatwerk op de woningmarkt, meer betrokkenheid bij elkaar, de buurt en de stad." De groepen huurders van de wooncoöperaties krijgen volgens Ivens meer zeggenschap over hun woning omdat ze hun woon- en leefruimtes zelf ontwerpen, bouwen en beheren. Vervolgens huren ze individueel een woning van de coöperatie huren. Om de woningen ook op de lange termijn te behouden voor de lage- en middeninkomens, mogen ze niet verkocht worden of in de vrije huursector belanden.

Interieur De Warren . Beeld Natrufied Architecture

Energiepositief en gedeelde functies

De Warren wordt duurzaam en circulair gebouwd: met houten-hybride draagconstructie, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen, een façade van gebruikte scheepsplanken, een regenwaterbuffer systeem waardoor het pand rainproof is en regenwater hergebruikt kan worden. Het gebouw wordt energiepositief met bijna 200 zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron via het gebruik van energie-palen.

De Warren is een sociaal pand waarbij 30 procent is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes zoals een yoga-zaalvoetbal ruimte, gemeenschappelijke tuin en -dakterras, woonzaal, gemeenschappelijke keukens, co-working ruimte, muziekstudio en klusruimte. Er wordt bij De Warren ingezet op het delen van spullen en gereedschap, deelmobiliteit en collectieve voedselproductie in de kas.

Co-creatie

Het ontwerp is een co-creatie tussen de leden van De Warren en de architecten van Natrufied Architecture. De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022 en dan trekken de bewoners er na een maand lang samen klussen in. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op, hét zelfbouweiland van Amsterdam.

Lees verder over zelfbouw:

Matrix Innovation Center. Beeld Nudus

Nudus presenteert ontwerp kantoor- en laboratoriumgebouw op de Zuidas

Nudus presenteert de plannen voor het Matrix Innovation Center aan de Zuidas in Amsterdam. Het Rotterdamse bureau wil met het deels circulaire project een stukje stad creëren in de stenige omgeving.

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas. Beeld Shutterstock

Heemschut: behoud ABN Amro-hoofdkantoor aan de Zuidas

Erfgoedvereniging Heemschut wil dat het ABN Amro-kantoor aan de Zuidas in Amsterdam een gemeentelijk monument wordt. Het ontwerp van Henry Cobb uit de jaren negentig dreigt ingrijpend te veranderen met de renovatie van het Deense 3XN GXN, dat onder andere het complex volledig wil strippen.

Beeld Bert Rietberg

Justus, Amsterdam - de Architekten Cie.

De bouw van de eerste woontoren in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland, Amsterdam, is voltooid. Justus, de toren met middenhuurwoningen, is een uniek project in Nederland vanwege de combinatie van hoogbouw en betaalbare woningen. Het project is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Achmea Real Estate, bouwer J.P. van Eesteren en de Architekten Cie.

Beeld Jeroen Musch

Kauwgomballenfabriek in het Amstelkwartier is bijna erfgoed, en...

Van rafelrand tot hipster heaven: het is het verhaal van veel steden die rommelige bedrijfsgebieden transformeren in glanzende wijken met wonen en creatieve bedrijvigheid. Zo ook het Amstelkwartier aan de rand van Amsterdam, met als markantste gebouw de Kauwgomballenfabriek. De nieuwste aanpassing eraan is de KBF Warehouse door NEXT Architects. Het bureau is erin geslaagd om de naoorlogse industriële loods met glazen kantoorvolumes uit te breiden en zo toekomst te geven.