Alles over AR-archief

Gezicht op de Erasmusbrug vanaf de Wiilemskade. Artists impression van Cas Schook
AR-archief

Erasmusbrug in Rotterdam door Ben van Berkel

De iconische brug die het stadsbeeld van Rotterdam voor altijd heeft doen veranderen: de Erasmusbrug. Afgelopen week wist hij tijdens het Songfestival ook weer even de show te stelen. Met succes. Reden genoeg om hem nog even op het podium te hijsen met dit artikel uit 1991!

1980-1989

Kruisplein in Rotterdam door Mecanoo

Precies veertig jaar geleden sleepte Mecanoo de opdracht voor het Kruisplein in de wacht. Het was niet alleen een lastige stedenbouwkundig opgave, maar er waren ook nog eens hoge flexibiliteitseisen. Mecanoo bewees met haar ontwerp dat sociale woningbouw niet ten koste hoeft te gaan van de architectonische waarde. In tegendeel zelfs. Hans Stoutjesdijk ging destijds in gesprek met de jonge en veelbelovende architecten.

Bijlmermeer in Amsterdam door Siegfried Nassuth (1970)
1970-1979

De boot gemist in de Bijlmer

In 1970 verscheen dit artikel over de Bijlmermeer in de Architect. Een paar jaar nadat het project in gebruik was, reflecteerde redacteur G. Treep op het plan en op de rol van de architect in zo'n veranderlijke samenleving. Ook toen was het een bevlogen tijd met veel veranderingen die bepalend zijn geweest voor het heden zoals we het nu kennen. Het spraakmakende project van de Bijlmermeer staat hier symbool voor de tijdsgeest. Hij vraagt zich af "In hoeverre is de mens nog in staat de door hemzelf geschapen technische, economische en politieke maatschappij te overzien en te beheersen?" Een vraag die 50 jaar later, nog steeds relevant blijft.

Facetkaart voetgangers en fietsers
1990-1999

Centrumplan Almere Stad door OMA

Almere staat bekend als pionier op het gebied van stedenbouw en architectuur. Deze week bespraken we al de doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling in Oosterwold. Vandaag nemen we je mee naar het verleden: Centrumplan Almere Stad werd in de jaren negentig uitgetekend door OMA. Met de toevoeging van dit centrumgebied moest Almere transformeren tot een volwaardige stad.

Het RZMN-kantoor in 1986. Beeld Het Utrechts Archief
Architectuur

Flying Deer in Utrecht - Jean Louis Volders en Bert van den Boogert

In stad en land stuitten we voortdurend op gebouwen die een geweldige indruk maken, maar waarvan we de architect vergeten lijken te zijn. Ditmaal Flying Deer in Utrecht uit 1986 van architecten Jean Louis Volders en Bert van den Boogert.

De Bijlmer-bajes na oplevering
Architectuur

Uit het archief: Bijlmerbajes oftewel Penitentiair Complex Overamstel

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart 2021 publiceren wij een project uit ons archief uit 1978 van Koos (Jacoba) Keegstra. Zij studeerde in 1935 als eerste vrouw af aan het VHBO. Samen met haar man maakte zij het ontwerp voor de Bijlmer Bajes. In 1972 overleed haar man J.W.H.C. Pot en voltooide zij het project als enige soloproject. Inmiddels is de bajes ook ter ziele en wacht er een nieuwe toekomst voor het gebied.

City-vorming in Amsterdam: Weesperstraat in de richting van het Mr. Visserplein. Als gevolg van de metro-aanleg wordt de oorspronkelijke bebouwing vervangen door kantoren.
AR-archief

Select: Stadsvernieuwing als inspiratie voor hedendaagse ontwerpopgaven

Door Afke Laarakker - Er valt veel te leren van de manier waarop de stadsvernieuwing in de jaren 70 en 80 werd aangepakt. Dat stelt Ben Maandag in zijn boek 'Stadsvernieuwing in Rotterdam'. Met name de vergaande participatie tussen bewoners, gemeenten en het rijk is een voorbeeld voor nu.

1e fase Centrum Almere-Stad, Rijnboutt (links) en Loerakker tegenover elkaar
Architectuur

Dossier jaren 80 - Stedelijke vernieuwing

Door Astrid de Wilde - Rond 1980 zakt, mede ingegeven door de crisis in de jaren '70, de bouwmarkt in. Om de productie op gang te houden wordt de bouw van woningwetwoningen gestimuleerd. De architectuur en de stedenbouw verschralen. Later in de jaren '80 breekt geleidelijk een nieuwe periode aan. Door het verdwijnen van de zware industrie en de opkomst van de kenniseconomie ontstaat een nieuwe middenklasse in de stad. De Verstedelijkingsnota uit 1983 zet in op een compacte stad met als doel gezinnen met een bovenmodaal inkomen voor de stad te behouden. Hiervoor wordt ingezet op de kwaliteit van de stedenbouw architectuur. Particulier eigendom neemt toe en ook stopt eind jaren '80 de ontvolking. Een meer economische benadering van stadsvernieuwing wint aan belang.

Recent verschenen