Alles over Luuk Kramer

Verschenen: de Architect maart 2018

Verschenen: de Architect maart 2018

de Architect, editie maart 2018, is verschenen en staat in het teken van Hospitality, een intussen niet meer weg te denken fenomeen in hotels en restaurants. Achtergrond is de toename van het (inter)nationale reizen en het uitgavenpatroon dat bijdraagt aan de vraag naar stedelijke overnachtingen. Naast de thema-artikelen vind je in het nummer nog veel meer over architectuur, interieur en techniek.

Bibliotheek in Tianjin door MVRDV Beeld Ossip van Duivenbode

Architectuurjaar in beeld: mooiste foto's van 2017

Door Harm Tilman - 2017 was een bijzonder architectuurjaar. Wij vroegen het onze architectuurfotografen. Wat vonden zij het beste gebouw van 2017? Hoe hebben ze die in beeld gebracht? En hoe verging het ze zelf?

Binnenhof met een doorzicht naar entreehof - Beeld Luuk Kramer

Zorgcomplex De Egelantier in Hilversum door Molenaar & Co architecten

Door Hans van der Heijden - Joris Molenaar realiseerde in Hilversum zorgcomplex De Egelantier. Het gebouw is resultaat van een eclectische ontwerpbenadering die in Nederland breed wordt gepraktiseerd, maar nauwelijks getheoretiseerd. Joris Molenaar is behalve ontwerper ook schrijver. Hans van der Heijden sprak met Molenaar over wat een architect op de stedelijke schaal kan uitrichten.

De Markthal die door Provast is ontwikkeld op basis van een ontwerp van mvrdv, ligt in het Laurenskwartier op de plek
van een voormalige basisschool die verplaatst is naar het voormalige kantoorgebouw, links op de voorgrond. Links van
de Markthal de Hoogstraat en Laurenskerk, rechts Station Blaak en Potlood en Paalwoningen van Piet Blom - Beeld Luuk Kramer

Markthal in Rotterdam door MVRDV

Door Harm Tilman - De Markthal in Rotterdam is niet de eerste overdekte markt in Nederland, maar wel de eerste die is gecombineerd met woningen en parkeren. Het door Provast ontwikkelde en MVRDV ontworpen gebouw bestaat uit een boog met een hoogte van veertig meter, waarin 228 koop- en huurappartementen zijn opgenomen. Deze rusten op een minstens zo spectaculaire onderbouw van vier verdiepingen met 1.200 parkeerplaatsen. Eyecatcher in de hal is zonder enige twijfel de reusachtige plafondschildering van versproducten. Maar behalve een bijzonder Rotterdams gebouw, is de Markthal ook een representant van een nieuwe generatie publieke gebouwen die een grote betrokkenheid met hun omgeving etaleren.

Beeld Luuk Kramer

Blok K op het Funen Amsterdam door NL Architects

Door Marieke van Ouwekerk - Het parkachtige gebied op het Funenterrein in Amsterdam is door een L-vormig bouwblok afgescheiden van spoor en Cruquiuskade. Hier zijn ondertussen zestien kleine complexen verrezen, die variëren in hoogte van negen tot achttien meter. Het idee van NL Architects voor Blok K is aantrekkelijk simpel; de uitwerking is echter verre van eenvoudig.

Doorkijk naar het middengebied, dat in wit pleisterwerk is uitgevoerd - Beeld Luuk Kramer

Mariaplaats in Utrecht door bOb van Reeth

Door Annette Marx - Voor de binnenstad van Utrecht heeft bOb van Reeth een woningbouwcomplex ontworpen dat tot stand is gekomen vanuit een sterk cultuurhistorisch besef. Het proces tussen de verschillende belanghebbende partijen heeft geleid tot het herstel van een verloren gewaande stille enclave. Deze is op uiterst zorgvuldige wijze getransformeerd tot een eigentijds model van stedelijk wonen.

Woonblokken te midden van woonparadijzen - Beeld Luuk Kramer

GWL-terrein in Amsterdam door KCAP

Door Harm Tilman - In de meeste woonmilieus is de verhouding tussen bebouwing en open ruimte een van de belangrijkste thema's. Nergens is dit zo extreem uitgewerkt als op het Amsterdamse GWL-terrein. Het verlangen naar natuur is in deze wijk niet vervuld met een valse harmonie tussen nostalgische architectuur en negentiende-eeuwse buitenruimtes. De wijk dankt haar specifieke karakter juist aan het zowel horizontaal als verticaal naast en boven elkaar plaatsen van contrasten. Dit daagt uit tot een intensief gebruik van de in allerlei gradaties beschikbare buitenruimtes.

Zicht vanaf het Spui - Luuk Kramer

Stadhuis en Bibliotheek in Den Haag door Richard Meier

Door Liesbeth Melis - In september zal het stadhuis en de bibliotheek in Den Haag naar ontwerp van Richard Meier officieel haar deuren openen. Het stadhuisgedeelte is inmiddels al opgeleverd. Ook al is de openbare ruimte om en in het gebouw nog een chaos en valt een definitief oordeel misschien nog niet te vellen; over het gebouw zelf kan alvast opgemerkt worden dat het vooral enorm en monolithisch is. De keuze voor het ontwerp van Meier, die een gigantisch atrium als publieksforum wilde, lijkt achteraf een ongelukkige geweest.

Recent verschenen