Een ander houten ontwerp is het schildersatelier dat Pieter Bedaux in Tilburg tekende voor een van zijn grote voorbeelden. Volgens Floortje Keijzer is het een betoverende plek, beschut en tegelijk open naar de wereld. Een waar pareltje. Het succes zit hem volgens Bedaux in het dreamteam van een kunstenaarskoppel, twee timmermannen en een architect.
Bouwen met hout is steeds meer gemeengoed, maar bouwen met afgedankte materialen, producten en (gebouw)elementen allesbehalve. Terwijl dit zo logisch is nu we weten hoe kostbaar onze grondstoffen zijn, toch is de werkelijkheid weerbarstig. ‘Slopen is in onze sector een macht der gewoonte’, vertelt Jan Willem ter Steege aan Reinoud Schaatsbergen. ‘Een opdrachtgever vertrouwt hergebruik al gauw niet.’
Daarnaast kost het veel tijd om hergebruikte materialen op een goede manier opnieuw toe te passen. Hoe blijft een bestaand gebouw(element) van waarde? En als het toch wordt gesloopt, wat is er dan voor nodig om de materialen die vrijkomen opnieuw te gebruiken? In het eerste kwartaal van 2024 gaat de redactie op zoek naar antwoorden. Houd alle artikelen hierover in de gaten.
Veel leesplezier!
Groet, Merel Pit
Must reads week 2-2024
- Stefan Prins: 'Het springt niet in het oog, maar in de kern is dit een houten gebouw met een negatieve CO2-impact'
- Jan Willem ter Steege: 'Voor hergebruik moet je opdrachtgevers soms eindeloos overtuigen'
- Pieter Bedaux: 'Ik ontwierp dit atelier voor mijn grote voorbeeld: een legendarisch cartoonist'
- Michelle Provoost: 'Groeikernen krijgen steeds vaker een duur centrum en een gouden randje'
- Bouwen in de uiterwaarden kan best, zolang je maar boven NAP zit, bewijst Buro Harro met Meinerswijk