Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden verkennen
Beeld Pepijn Spijkers

Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden verkennen

Als er geen architecten meer zijn, worden er geen goede gebouwen meer gemaakt. Misschien een boute stelling, maar zo simpel is het. En ik geloof dat we dit als vakgemeenschap meer moeten uitdragen.

Want wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden verkennen om te beantwoorden aan functionele eisen aangaande gebruik en duurzaamheid. Ze schetsen op basis van een onderzoek (naar menselijke en ecologische relaties, maar ook naar andere bestaande structuren) een perspectief waardoor ze mensen meenemen naar een nieuwe toekomst, een nieuwe plek waar ze van gaan houden en dus zorg voor dragen.

Aan het einde van ARC Podium vorige week hield ik een verhaal over waar volgens mij de culturele waarde van architectuur in zit. Hans Teerds concludeerde even daarvoor in zijn ARC Talk: ‘Want hoe we het ook definiëren, de culturele dimensie van het bouwen blijft een zachte waarde, die geen standhoudt in het geweld van calculaties en efficiëntie die de bouwpraktijk bepalen.’

Daarvan heb ik wakker gelegen. Is dat wel zo? Is goede architectuur niet ook onderdeel van een systeem? Al peinzend kwam ik uit bij het systeemdenken waarmee ik kennis heb gemaakt tijdens een persoonlijk leiderschapstraject. Om uiteindelijk te concluderen dat de culturele waarde niet vaag is, maar heel concreet. Geen luxe, maar noodzaak.

Tijdens mijn slotwoord probeerde ik dit zo goed mogelijk uit te leggen en dit werd tot mijn vreugde goed ontvangen. Op verzoek van Harm Tilman heb ik het uitgeschreven.

Lees alle must-reads van de week en bekijk ook de aftermovie die Charlotte Thomas heeft gemaakt!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Shutterstock

Om als vakgemeenschap sterker te staan, is er maar één oplossing:...

Terwijl veel architectenbureaus het zomertendercircus achter de rug hebben, pende Reinoud Schaatsbergen 9 tips neer 'how to tender'. Dit naar aanleiding van gesprekken met Henk de Gelder, Arne Lijbers en Jan Knikker. Knikker kwam met de beste tip: doe niet meer dan wordt gevraagd. 'Het vernietigt de markt. Ze zeggen tegen hun opdrachtgever: ons werk is letterlijk waardeloos, want we doen het gratis.'

Beeld Somo Marec

De culturele waarde van architectuur openbaart zich pas echt als het...

Architecten worden niet opgeleid om te ontwrichten of verwoesten. Maar hun vakgebied wordt door anderen wel ingezet om menselijke relaties te vernietigen. Arna Mačkić noemt dit 'architectural disaster'. En ze vindt het tijd dat architecten zich hiervan bewust zijn. Zo schrijft ze in haar essay.

Boven vlnr: Woodstack en Team BNA. Onder Beurs van Brussel, Richelle de Jong en het Eerste Huis van Julie Fuchs

Gevraagd: haalbare planningen, een vast honorarium en bewustwording...

Voor de vakantie vroeg ik me af: 'Waarom organiseren architecten zich niet?' Ik schreef dat er bij werknemers van architectenbureaus relatief weinig animo is voor de personeelsvertegenwoordiging. Bjarne Mastenbroek kwam via de e-mail met een kordaat antwoord: 'Omdat alles, ook de pensioenen, best goed geregeld zijn.' Hij vervolgde: 'Het GROTE probleem is dat er geen belangenorganisatie is van architectenbureaus daar het Architectenregister alleen een tandeloze administrateur is en niets regelt behoudens een titeltje. De BNA doet ook amper iets.'

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde...

De zomerstop bij de Architect is voorbij en we beginnen na de vakantie meteen met drie knallers: de bekendmakingen van de genomineerde projecten voor de ARC24 Awards! Anders dan voorgaande jaren zijn de ARC Awards dit jaar onderdeel van ARC Podium, een nieuw evenement waar niet alleen awards worden uitgereikt, maar ook inhoudelijke gesprekken over het vak worden gevoerd. Centraal thema is de culturele waarde van architectuur. Daarom hebben de vakjury's naast de algemene criteria deze editie extra gekeken naar het culturele belang van de ingezonden projecten.