Video: Achter de schermen bij ARC24 Podium
V.l.n.r. Marita Bijlsma, Ninke Happel en Charlotte Thomas. Beeld Kalynda Haaf

Video: Achter de schermen bij ARC24 Podium

De eerste editie van ARC Podium, het nieuwe evenement voor de vakgemeenschap om het gesprek van het jaar te voeren, bleek een schot in de roos. Een middag lang stond de Centrale Bibliotheek in Rotterdam in het teken van de culturele waarde van architectuur. Thomas Bögl, architect bij LIAG architecten en bouwadviseurs, vond het een 'goede inhoudelijke heruitvinding van de awarduitreiking' door de toevoeging van een lezingenprogramma.

ARC24 Podium was een middag vol gebeurtenissen. De drie keynotesprekers, Kirsten Schipper, Wivina Demeester en Hans Teerds, zetten de aanwezigen aan het denken. Wat is de culturele waarde van architectuur? Wat is architectuur dan eigenlijk? En welke rol neemt de Nederlandse politiek al dan niet op zich om de vraagstukken binnen het vakgebied aan te pakken? Indira van ’t Klooster: ‘Mooie thematiek, mooie line-up en veel om over na te denken!’ De toon voor de borrel was gezet.

Traditiegetrouw vond ook de uitreiking van de ARC Awards plaats. Het eindelijk weer samenkomen na een hiaat van een jaar was voor velen een hoogtepunt, maar ook het moment om het podium te pakken. Deze kans liet juryvoorzitter Mechthild Stuhlmacher niet liggen. Bij de uitreiking van de ARC24 Architectuur Award hield ze een pleidooi voor nog meer onderlinge samenwerkingen en riep ze op om ook jonge architecten de kans te geven om te excelleren. Lovende woorden voor het winnende project Vakschool Nimeto door Maarten van Kesteren Architecten volgden. 

Boaz Bar Adon, senior spatial designer bij Opera Amsterdam en winnaar van de ARC24 Interieur Award, benoemt in de aftermovie dat de erkenning van deze award voor het Nationaal Holocaustmuseum ‘een beloning is van een mooie samenwerking’ tussen Office Winhov, Opera Amsterdam, Studio Louter en het museum. Ook Alwin de Lang van Buro Lubbers, winnaar van de ARC24 Stedenbouw Award, is trots. De waardering van de bewoners in het winnende project Celsius in Eindhoven raakt hem het meest. 

Daarvoor doen we het, meent hoofdredacteur Merel Pit. In haar persoonlijke slotwoord stelt ze: 'Een gebouw, plek en omgeving is meer dan alleen nuttig: ze vormen de achtergrond van een culturele drager voor onze levens.’ Dorte Kristensen, architect en directeur van Atelier PRO, dankt Pit voor deze afsluitende woorden: ‘Want schoonheid zonder relevantie is niet genoeg!’

De feestelijke awardfoto’s zijn ons ondertussen vertrouwd, maar wat gebeurde er achter de schermen bij ARC Podium? De borrel blijkt hét moment om te reflecteren op het hoofdthema van de dag: wat is nu de culturele waarde van architectuur? Welke keynotespreker resoneerde bij het publiek? Vakredacteur Charlotte Thomas zocht het voor je uit.

Wivina Demeester. Beeld Pepijn Spijkers
Wivina Demeester. Beeld Pepijn Spijkers

Conclusie van de dag: we moeten onze eigen Wivina Demeester zoeken. Ninke Happel stelt grappend een talentenjacht voor. Maar ze heeft een punt. De bevlogenheid en standvastigheid waarmee Demeester zich decennia heeft ingezet voor het architectuurbeleid in Vlaanderen missen we in Nederland. Als oprichter van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en de Open Oproep stimuleerde ze onderlinge samenwerking met het vakgebied en de overheid. Want cultuur, en dus architectuur, maken we samen.  

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl

Winnaars ARC24 Architectuur Award. Beeld Pepijn Spijkers

Winnaar ARC24 Architectuur Award: Vakschool Nimeto in Utrecht door...

De winnaar van de ARC24 Architectuur Award is Vakschool Nimeto door Maarten van Kesteren Architecten. Juryvoorzitter Mechthild Stuhlmacher verwoordde het kernachtig: 'Alle genomineerde projecten getuigen van hoogstaand vakmanschap. Hun betekenis voor het vakgebied reikt veel verder dan de gebouwen zelf. Toch steekt Vakschool Nimeto er met kop en schouders bovenuit door de ontroerende manier waarmee architect én opdrachtgever hebben samengewerkt, wars van conventies of angst voor eventuele risico's.'

Winnaars ARC24 Stedenbouw Award. Beeld Pepijn Spijkers

Winnaar ARC24 Stedenbouw Award: Celsius in Eindhoven door Buro...

De winnaar van de ARC24 Stedenbouw Award is Celsius in Eindhoven door Buro Lubbers en Tarra Architectuur & Stedenbouw. Volgens de vakjury toonde Woningcorporatie Trudo uitstekend opdrachtgeverschap in de wijkvernieuwing van het Eindhovense Woensel-West, waar de ontwerpers een rigoureuze identiteitsverandering doorvoerden.

Winnaars ARC24 Interieur Award. Beeld Pepijn Spijkers

Winnaar ARC24 Interieur Award: Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam...

De winnaar van de ARC24 Interieur Award is Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam door Office Winhov i.s.m. OPERA Amsterdam en Studio Louter. De jury was onder de indruk hoe de architectuur, het interieur en het tentoonstellingsontwerp elkaar aanvullen. Alle lagen van de geschiedenis werden minutieus onderzocht en kregen een plek in het ontwerp.

de Architect presenteert: ARC Podium

de Architect presenteert: ARC Podium

Na een jaar van bezinning, lanceert de redactie van de Architect een nieuw evenement: ARC Podium. Een inspirerend evenement waar de vakgemeenschap samenkomt, we het gesprek van het jaar voeren en de felbegeerde ARC Awards uitreiken.