Een andere typologie die ook een plek in het stedelijk weefsel moet hebben zijn openbare toiletten. Tenminste dat vindt architect Brigitte van Bakel. Maar Nederland ontbeert ze, wat vooral schrijnend is voor vrouwen. Waar gaat het mis? ‘Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud, en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels.’ Van Bakel toont met drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo aan dat deze bezwaren ongeldig zijn.
Tenslotte stelt Bono Siebelink deze week: een gezonde stad is een hardloopvriendelijke stad. Waar de aandacht van stadsplanning tegenwoordig veelal gaat naar de walkability en bikeability van steden, wordt de runnability vergeten. Terwijl beleid voor een hardloopvriendelijke stad uiteindelijk in algemene zin de leefbaarheid van steden stimuleert. Steden waar veel hardlopers te vinden zijn beschikken immers over hardlooppaden die toegankelijk, dichtbij huis en groen zijn en uitnodigen tot sociale interactie.
Kortom, een leefbare stad herken je aan – al dan niet getransformeerde - kerken, openbare toiletten én hardlopers.
Lees alle must-reads van deze week!
Groet, Merel
PS Het begint een traditie te worden dat tijdens de uitreiking van de ARC Architectuur Award de juryvoorzitter ongevraagd het podium pakt om diens verhaal te doen. Dit jaar was het Mechthild Stuhlmacher om het bezielende juryproces toe te lichten.
Must reads week 41 2024
- Drie Vlaamse kerken tonen hun langetermijnwaarde en typologische veerkracht
- Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo door Ando, Kobayashi en Pennington waar Nederland van kan leren
- Vergeet de 15-minutenstad en ontwerp steden op hardlopers
- Mechthild Stuhlmacher: 'De keuze van de winnaar van de ARC24 Architectuur Award was een enorm luxeprobleem'
- Waarom bouwen met baksteen nog steeds een goed idee is