Op het eerste oog lijkt de collectie arbitrair, vindt Teerds, en ook Schönberger geeft dat toe in haar inleiding. Toch ontwaart de recensent een centrale vraag die de columnist in haar columns stelt: ‘Hoe bouwen we weer aan specificiteit, in plaats van de “generic city”?’
Charlotte Thomas bezocht een mooi voorbeeld van specificiteit: een oude kapel in hartje Amsterdam die Bureau Fraai transformeerde tot multiculturele psychologische praktijk. De negentiende-eeuwse kapel is het enige overblijfsel van een psychiatrische inrichting voor arme ouderen uit die tijd. Het gebouw staat middenin een wooncomplex met zorgvoorzieningen voor ouderen dat de Architekten Cie. in 2022 opleverde.
Makkelijk was het niet om de kapel uit 1866 om te toveren. Enerzijds bestond de transformatie uit het respecteren van het erfgoed, anderzijds moest er ook een nieuwe laag komen met 26 behandelkamers. Bureau Fraai bedacht daarvoor een ingetogen kleurenschema, passend bij het originele interieur. ‘Deze kleurstelling hebben we doorgetrokken tot in de details: van vloerkleed en gordijnen tot bureaustoel’, aldus Rikjan Scholten van Bureau Fraai.
Verder is de Architect met een nieuwe reeks begonnen: Stand van de stedenbouw. Nu architecten steeds vaker buiten de grenzen van een gebouw ontwerpen en landschapsarchitecten de tussenruimtes van binnenstedelijke plannen invullen, vraagt de redactie zich af: wat is de rol van de stedenbouwkundige anno 2024?
Anne Seghers van RUIMTEVOLK bijt het spits af: ‘De nieuwe toekomst die we schetsen moet zo logisch en passend zijn dat dit anderen inspireert om ervoor te gaan lopen en erin te investeren.’
Lees de must-reads van deze week!
Must-reads week 18
- Violette Schönberger houdt een pleidooi voor zachtmoedige verbeeldingskracht in haar boek ‘Paradijs van imperfectie’
- Bureau Fraai transformeert monumentale kapel tot ingetogen psychologenpraktijk
- Anne Seghers van Ruimtevolk: ‘Politieke sensitiviteit is onmisbaar voor een stedenbouwkundige’
- Bouwfysicus Ronald Rovers: 'Energietransitie zoals die nu vorm krijgt, is niet vol te houden'
- ARC Talk | Jan Jongert roept architecten op ideeën voor een nieuw circulair contract te delen