Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van medezeggenschap, iets wat elk bureau verplicht is. Medewerkers krijgen hierdoor het recht invloed te uiten op personeels- en bureaubeleid, zoals afspraken over overwerk, werktijden en opleidingsbudget. Voor bureaus met elf of meer medewerkers (in Nederland 232) is personeelsvertegenwoordiging (PT) verplicht, en voor bureaus met vijftig of meer (dertig) een ondernemingsraad (OR).
Maar die plicht wordt lang niet altijd opgevolgd. 'De noodzaak voor het bureaucratische principe van een ondernemingsraad wordt in ons bureau niet gevoeld', zegt David Gianotten van OMA hierover tegen vakredacteur Reinoud Schaatsbergen. Elk jaar doet het bureau een inventarisatie, maar ‘de animo ervoor is bijzonder laag’.
Medezeggenschap organiseren is daarmee niet alleen een taak van de werkgever, maar ook van de werknemers. Waarom organiseren architecten zich niet? Zijn ze te druk? Is het beroepsdeformatie? Desinteresse voor het collectief? Ik ben er nog niet uit.
Vooralsnog hebben bureaus zonder PVT of OR niets te vrezen, want er bestaat geen organisatie die ze hierop controleert. Marianne Berenschot, directeur SFA: ‘Werknemers kunnen een OR of PVT voorstellen. Weigert de ondernemer, dan kunnen de medewerkers naar de rechter stappen om alsnog inspraak af te dwingen. Dat zien wij in de praktijk niet gebeuren.’
Lees Reinouds stuk, maar ook de inspirerende interviews met Bjarne Mastenbroek en Moriko Kira!
Groet, Merel
Must reads week 26-2024
- Bjarne Mastenbroek: 'Spreadsheet-fetisjisme en bemoeizucht van politici lieten renovatie Binnenhof ontsporen'
- Drie architectenbureaus over hoe zij een ondernemingsraad invoerden, of achterwege lieten
- Amusementsmachine van De Beistegui versus 'toit jardin' van Le Corbusier
- Mevr. De Architect Moriko Kira: 'Als je Sanaa niet bent, moet je dat ook niet proberen te zijn'
- Verbouwing Royale Belge: van megalomaan kantoorgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+