Videokanaal vol met ARC Talks
Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.

De meeste zijn opgenomen tijdens onze bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger. De laatste ging over hybride duurzaamheid. Hier waren onder anderen Do Janne Vermeulen (Team V), Cécilia Gross (VenhoevenCS) en Janneke van der Velden (Powerhouse Company) te gast om elk een recent opgeleverd gebouw toe te lichten waar ze meerdere duurzame maatregelen op elkaar hebben gestapeld.

Zo vertelde Vermeulen over Mediavaert, het nieuwe kantoor van DPG Media. Door in de hybride constructie veel ‘duur’ hout toe te passen, werd de bouwtijd met vijf maanden ingekort en dus bespaard op de bouwkosten. Gross wijdde uit over het Centre Aquatique in Parijs, waar ze met een hangende houten dakconstructie de enorme geconditioneerde binnenruimte minimaliseerde wat leidde tot een forse besparing op de verwarmingskosten. Van der Velden legde uit hoe de compacte vorm, de optimaal geïsoleerde bouwschil en de toepassing van zoveel mogelijk hout in het Marga Klompé Building de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever overtroffen.

Hun presentaties hebben geleid tot drie boeiende video’s van zo’n zeven minuten lang. Deze week publiceerden we er twee, maar bekijk ze allemaal op ons YouTubekanaal!

Groet, Merel

PS Wist je dat het Centre Aquatique het enige nieuwgebouwde stadion voor de komende Olympische Spelen in Parijs is? Hanna Veltman dook in de archieven en vond een stadion dat honderd jaar geleden in Den Haag was bedacht, maar nooit is gebouwd. 

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Transformatie naoorlogse school in Dordrecht door Studio Nauta en Vanschagen. Beeld Paul Swagerman

Zonder goed opdrachtnemerschap is de architectuur nergens

Een opdracht winnen en dan de verliezende partij erbij vragen. Jan Nauta deed het. Bij de transformatie en uitbreiding van een naoorlogse school in Dordrecht sloeg hij de handen ineen met de ervaren architecten van Vanschagen. 'Ik heb er geen seconde spijt van gehad. We hebben veel van elkaars expertises geleerd maar belangrijker nog was het werkplezier.'

Vlnr: Hardlopen in Rotterdam. Beeld Iris van den Broek, Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA). Beeld Maurice Tjon a Tham en een openbaar toilet in Jingo-Dori Park. Beeld Satoshi Nagare

Een leefbare stad herken je aan kerken, openbare toiletten én...

Religieus erfgoed staat steeds vaker leeg. Kerkgenootschappen krimpen, vergrijzen en kunnen de zorg voor het gebouw niet meer aan. Vaak wordt daarom overgegaan tot sloop. Architect en PhD-kandidaat Charlotte Ardui stelt dat dit eeuwig zonde is, want 'vanuit hun centrale positie in de buurt ordenen, structuren en oriënteren ze'. Met drie inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen toont ze in een artikel voor hoe (naoorlogse) kerken een belangrijke rol op wijkniveau kunnen spelen.

Beeld Pepijn Spijkers

Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden...

Als er geen architecten meer zijn, worden er geen goede gebouwen meer gemaakt. Misschien een boute stelling, maar zo simpel is het. En ik geloof dat we dit als vakgemeenschap meer moeten uitdragen.

Beeld Shutterstock

Om als vakgemeenschap sterker te staan, is er maar één oplossing:...

Terwijl veel architectenbureaus het zomertendercircus achter de rug hebben, pende Reinoud Schaatsbergen 9 tips neer 'how to tender'. Dit naar aanleiding van gesprekken met Henk de Gelder, Arne Lijbers en Jan Knikker. Knikker kwam met de beste tip: doe niet meer dan wordt gevraagd. 'Het vernietigt de markt. Ze zeggen tegen hun opdrachtgever: ons werk is letterlijk waardeloos, want we doen het gratis.'