Bescheiden architectuur
The Bluecoat in Liverpool, gerestaureerd door Biq architecten in 2008. Beeld Shutterstock

Bescheiden architectuur

Met plezier las ik deze maand de column van Vincent Kompier. Met een vleugje cynisme stipt hij accuraat aan dat krachttermen de discussie over architectuur overheersen, terwijl de werkelijke waarde van architectuur het onderspit delft. 'Misschien is de periode van boterzachte woordenproductie voorbij en is de tijd rijp voor architectonische geïnspireerde cultuurprotestbezettingstentenkampen', schrijft hij.

Volgens Kompier moet architectuur veel minder over beeld gaan en veel meer over inhoud. Ik herkende dat streven in de woorden van Rick Wessels, oprichter van Biq architecten. Ik sprak hem over hoe zijn bureau ontwerpt voor de gebruiker, niet om een icoon te bouwen. ‘Een project is voor mij pas echt geslaagd als bewoners hun eigen laag over ons ontwerp leggen,’ zegt Wessels, ‘al is het maar dat ze iets aan de gevel ophangen of een ganzenbeeldje in de vensterbank zetten.’

Beeld, beleving, maatschappelijke impact; de werkelijke waarde van architectuur klinkt soms ongrijpbaar, maar is ‘juist heel concreet’, vatte hoofdredacteur Merel Pit recent uitstekend samen in haar reflectie op het onderwerp. Samen met mijn collega’s en professionals uit de architectengemeenschap, zoals Kirsten Schipper, Hans Teerds en Arna Mačkić, lieten we dat zien in een reeks essays en projectteksten in de nieuwste editie van de Architect.

Veel leesplezier!

Reinoud

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl