In Nederland gooien we te veel weg: hele (of halve) gebouwen en gezonde, biobased materialen
Beeld Shutterstock

In Nederland gooien we te veel weg: hele (of halve) gebouwen en gezonde, biobased materialen

In een land waar we onze nationale sport schaatsen niet meer kunnen uitoefenen vanwege klimaatverandering en de materialenprijzen hoger liggen dan ooit tevoren, gooien we van alles weg. Hele (of halve) gebouwen, maar ook natuurlijke materialen die veel meer kwaliteiten hebben dan al dat kunststof dat we in onze gebouwen stoppen.

Zo dook Floortje Keijzer in de vermeende duurzame verbouwing van de ABN Amro Bank in Amsterdam-Zuid. In het ontwerp van 3XN Architects wordt het pand volledig gestript, terwijl het nog geen 25 jaar oud is. De gevel waarin ruim 15.000 vierkante meter graniet en 27.000 meter aluminium is verwerkt, gaat de vuilnisbak in. Allesbehalve duurzaam.

Wat het wel oplevert? Extra verkoopbare vierkante meters. Goed voor de portemonnee van de Britse investeringsmaatschappij Victory Group en voor de gemeente Amsterdam die graag veel nieuwe woningen op de Zuidas wil bouwen.

De enige manier om sloop van de gevel te voorkomen is dat het gebouw wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Wat best plausibel is gezien de architectonische en stedenbouwkundige monumentaliteit van de gevel. De erfgoedvereniging Heemschut heeft daarom bezwaar gemaakt tegen de plannen.

Charlotte Thomas schreef dat in Nederland jaarlijks 1,65 miljoen kilo ruwe wol wordt weggegooid. En dat terwijl wij wol voor allerlei toepassingen gebruiken, maar die komt vaak uit Australië of Nieuw-Zeeland of wordt vervangen door kunststofvezels uit Azië.

Maar er gloort hoop aan de horizon! Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief verzamelen de ruwe wol en verwerken het tot halffabricaten die onder andere te verwerken zijn tot wandbekleding in gebouwen. ‘Het is biobased, isolerend, akoestisch dempend en luchtzuiverend.’

Lees de must-reads van deze week!

Groet! Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.