Zo dook Floortje Keijzer in de vermeende duurzame verbouwing van de ABN Amro Bank in Amsterdam-Zuid. In het ontwerp van 3XN Architects wordt het pand volledig gestript, terwijl het nog geen 25 jaar oud is. De gevel waarin ruim 15.000 vierkante meter graniet en 27.000 meter aluminium is verwerkt, gaat de vuilnisbak in. Allesbehalve duurzaam.
Wat het wel oplevert? Extra verkoopbare vierkante meters. Goed voor de portemonnee van de Britse investeringsmaatschappij Victory Group en voor de gemeente Amsterdam die graag veel nieuwe woningen op de Zuidas wil bouwen.
De enige manier om sloop van de gevel te voorkomen is dat het gebouw wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Wat best plausibel is gezien de architectonische en stedenbouwkundige monumentaliteit van de gevel. De erfgoedvereniging Heemschut heeft daarom bezwaar gemaakt tegen de plannen.
Charlotte Thomas schreef dat in Nederland jaarlijks 1,65 miljoen kilo ruwe wol wordt weggegooid. En dat terwijl wij wol voor allerlei toepassingen gebruiken, maar die komt vaak uit Australië of Nieuw-Zeeland of wordt vervangen door kunststofvezels uit Azië.
Maar er gloort hoop aan de horizon! Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief verzamelen de ruwe wol en verwerken het tot halffabricaten die onder andere te verwerken zijn tot wandbekleding in gebouwen. ‘Het is biobased, isolerend, akoestisch dempend en luchtzuiverend.’
Lees de must-reads van deze week!
Groet! Merel
Must-reads week 5 2025
- Alleen monumentenstatus kan vermeende verduurzaming hoofdkantoor ABN Amro Bank voorkomen
- Overschot Nederlands schapenwol evolueert van afvalproduct naar muurbekledingeert van afvalproduct naar muurbekleding
- Achter doorleefde houten gevels alle tinten grijs in woonblok door Marcel Lok Architect en Workshop Architecten
- 5 keer het moderne universiteitsgebouw door o.a. KAAN, Atelier Pro en De Zwarte Hond
- Alain Blom ontwierp een stadsblok speciaal voor Oekraïense vluchtelingen: 'Interactie met buren is onvermijdelijk'