Architecten moeten daarom eerst kijken naar wat er al ís, en wat ze met die gebouwde voorraad kunnen, voordat ze iets nieuws gaan overwegen. ‘We hebben een sterke visie nodig over hoe we samen willen omgaan met wat er al is gebouwd alvorens hier nog iets aan toe te voegen. We moeten op ruimtelijk dieet, maar kennen daarvoor nog te weinig recepten’, concludeert hij.
Ondernemer Don Ritzen ziet dat compleet anders. Net zoals Vekemans doet hij een oproep tot ecologisch bewustzijn, maar volgens hem kan dat juist door een gloednieuwe landmark van deze tijd te bouwen. Net zoals de Eiffeltoren het landmark is van de negentiende eeuw en de Industriële Revolutie. 'Ik geloof echt dat er een "nieuw wereldwonder" nodig is om de aandacht van mensen te trekken en ze te inspireren actie te ondernemen.'
Met zijn sociale onderneming Shift lanceerde hij woensdag daarom een ontwerpwedstrijd met een aanzienlijke prijzenpot, die architecten uitnodigt een dergelijk gebouw te ontwerpen. Het eerste ‘nieuwe wereldwonder’ komt in Nederland – de locatie is nog onbekend, al vertrouwde Ritzen het NRC toe dat hij in gesprek is met onder andere Rotterdam en Zaandam – en moet minstens een miljoen bezoekers per jaar trekken. Tegen 2040 wil hij op ieder continent een duurzame landmark hebben staan.
Lees alle must-reads van deze week!
Must-reads week 3 2025
- Opinie: pleidooi voor een architectuur van het niet-bouwen
- Shift organiseert ontwerpwedstrijd voor 100 procent duurzaam 'nieuw wereldwonder'
- De August door Team V: sociale woningbouw die de bewoners welkom heet
- IM Umberto Barbieri: een kritische stem en een personality in de architectuur
- Atelier PRO breekt dichtgeslibd Berlage Lyceum in Amsterdam weer open