Het eerste huis van Raoul Vleugels dat hij bijna geheel zelf bouwde, is hiervan een schoolvoorbeeld. Hij koos voor herkenbare ‘oermaterialen’, zoals een houten constructie die is afgewerkt met leemstuc. De isolatie van het huis bestaat uit gerecycled papier en binnen staat een eenvoudige houtkachel.
Floortje Keijzer reisde naar Parijs om drie verschillende projecten te bekijken waarin stampleem is toegepast. Ze kwam razend enthousiast terug: ‘Dit is hét duurzame alternatief voor beton!’ Waarom? Het heeft dezelfde tektonische eigenschappen, is honderd procent herbruikbaar, dampopen, isolerend en constructief te gebruiken.
Tegelijkertijd zag ze hoe verbinding is gezocht met moderne technieken om de toepassing ervan zo duurzaam mogelijk te maken. Zo bouwde het jonge bureau Déchelette Architecture met prefab leemblokken, waardoor de droogtijd aanzienlijk korter is. Binnen drie weken werd de gevel op locatie afgestreken.
Een andere vorm van traditioneel vakmanschap zien wij in de evolutie van het oeroude hofje. Verschillende moderne varianten passeren de revue. Reinoud Schaatsbergen bekeek er drie. Zijn conclusie: sommige architecten proberen vast te houden aan traditionele elementen van het hof, met wisselend succes, terwijl andere de grenzen van het hof opzoeken.
Lees de must-reads van deze week!
Groet, Merel
PS We zijn een nieuwe rubriek gestart! De redactie ontvangt veel persberichten van architectenbureaus die hun nieuwe associates en partners voorstellen. Om ze te leren kennen starten we een interviewreeks. Muamer Tabakovic (1989) van Groosman trapt af.
Must reads week 8 2025
- Het eerste huis van Raoul Vleugels: zelfbouwexperiment midden in beschermde natuur
- 3 gebouwen in Parijs tonen waarom stampleem hét duurzame alternatief is voor beton
- De evolutie van het hofje: drie moderne voorbeelden die de traditie doorbreken
- Muamer Tabakovic, Groosman: 'Architectuur is geen one-man show'
- Kristiaan Borret: 'Een goede stad is niet per se een mooie stad'