De aardewoningen in Olst, het kleine huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly en de villa van Jan Pesman, allemaal paleizen?  
Boven: aardehuizen in Olst, beeld Frank Hanswijk. Onder: het eerste huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly. Beeld Jeroen Musch en rechts de villa van Jan Pesman in Wasseaar. Beeld Lucas van der Wee

De aardewoningen in Olst, het kleine huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly en de villa van Jan Pesman, allemaal paleizen?  

Over deze week is van alles te melden. Zo maakten auteur Britte van Meurs en fotograaf Jeroen Musch weer een fantastische reportage van 'Het eerste huis'. Dit keer gingen ze langs bij architecten Ianthe Mantingh en Patrick Colly. 'Een huis van 22,25 vierkante meter per persoon dat aanvoelt als een paleis', aldus Van Meurs.

 Veel paleisachtiger dan ik dacht zijn de aardehuizen in Olst, waar redacteur Floortje Keijzer samen met fotograaf Frank Hanswijk naartoe ging. Op de foto’s zie ik wanden afgewerkt met gerecyclede reclameborden, gekleurde glazen flessen, gerecycled natuursteen of houten latten van kratten, een tak als deurklink. Allemaal afgedankte materialen, maar dat is aan het afwerkingsniveau niet af te zien.  

Misschien wat kil voor een paleis is de nieuwe woning van Jan Pesman in de duinen bij Wassenaar. De villa weerspiegelt dan ook in hoge mate de architectuurprincipes van cepezed: kit of parts, modulair, efficiënt, glas en staal, grijs en zwart.  

Principes van een hele andere orde zijn die van Laurens van der Wal en Sebastiaan van Kints van Studio Walden: 'Wij willen alleen projecten doen waarvan we denken, zo maken we een betere wereld. Anders hoeft het niet’, vertelden ze redacteur Charlotte Thomas. Waarvan akte. Moge hun visie navolging krijgen.  

Toch is mijn persoonlijke hoogtepunt van de week de start van de podcast ‘Over Architectuur Gesproken’. Keijzer en ik spraken met Pieter Bedaux, twee jaar nadat ik hem interviewde over dat hij het familiebedrijf verliet om zijn eigen bureau te starten. 'Het was een bewogen tijd met soms heimwee, maar ik ben vooral blij met de herwonnen vrijheid.’  

Luister de podcast en lees alle must-reads!  

Groet, Merel  

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Hanna Veltman

De BNA-voorzitter zet diens zichtbaarheid beter niet in voor eigen...

Ben je eenmaal BNA-voorzitter dan praat je publiekelijk beter niet over je eigen bureau. Dit vertrouwde Nathalie de Vries aan Floortje Keijzer en mij toe na afloop van de podcastopname van drie weken geleden. Dan gebruik je te veel je verworven zichtbaarheid voor eigen gewin. We hadden haar net verteld dat onze volgende gast Jeroen de Willigen zou zijn.

Transformatie naoorlogse school in Dordrecht door Studio Nauta en Vanschagen. Beeld Paul Swagerman

Zonder goed opdrachtnemerschap is de architectuur nergens

Een opdracht winnen en dan de verliezende partij erbij vragen. Jan Nauta deed het. Bij de transformatie en uitbreiding van een naoorlogse school in Dordrecht sloeg hij de handen ineen met de ervaren architecten van Vanschagen. 'Ik heb er geen seconde spijt van gehad. We hebben veel van elkaars expertises geleerd maar belangrijker nog was het werkplezier.'

Vlnr: Hardlopen in Rotterdam. Beeld Iris van den Broek, Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA). Beeld Maurice Tjon a Tham en een openbaar toilet in Jingo-Dori Park. Beeld Satoshi Nagare

Een leefbare stad herken je aan kerken, openbare toiletten én...

Religieus erfgoed staat steeds vaker leeg. Kerkgenootschappen krimpen, vergrijzen en kunnen de zorg voor het gebouw niet meer aan. Vaak wordt daarom overgegaan tot sloop. Architect en PhD-kandidaat Charlotte Ardui stelt dat dit eeuwig zonde is, want 'vanuit hun centrale positie in de buurt ordenen, structuren en oriënteren ze'. Met drie inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen toont ze in een artikel voor hoe (naoorlogse) kerken een belangrijke rol op wijkniveau kunnen spelen.

Beeld Pepijn Spijkers

Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden...

Als er geen architecten meer zijn, worden er geen goede gebouwen meer gemaakt. Misschien een boute stelling, maar zo simpel is het. En ik geloof dat we dit als vakgemeenschap meer moeten uitdragen.