Zo stuitte Gus Tielens in haar zoektocht op de beroemde Siedlung Halen in het bergachtige landschap bij Bern, Zwitserland. ‘Verdicht wonen op basis van een rationele bouwstructuur, met een simpel en goedwerkend mobiliteitssysteem, veel collectiviteit en een sterk besef van het belang van de natuur dichtbij’, schrijft ze in haar column.
Siedlung Halen is eind jaren vijftig geïnitieerd en ontworpen door het Atelier 5. Toen leidde de grote woningbehoefte in Zwitserland tot veel vrijstaande eengezinswoningen met een grote voetafdruk. ‘Atelier 5 verzette zich tegen deze landschapsconsumptie en bedacht een veel compacter plan.’
Bij de tekst van Gus plaatsen we in de printeditie altijd een tekening van een van de vloeren. Haar terugkerende rubriek heet niet voor niets ‘De Plattegrond’. Maar haar tekst smaakte naar meer, zeker voor de publicatie online. In mijn zoektocht naar foto’s kwam ik erachter dat een van de woningen wordt verhuurd als bed & breakfast voor maximaal drie personen.
Deze komt zeker op mijn lijstje van vakantiebestemmingen voor dit jaar! Net als de Triënnale in Brugge waar bijzondere architectonische installaties – van onder andere SO-IL en Studio Ossidiana – de zware stolp van UNESCO-werelderfgoed even optillen. Om zo ‘verborgen en vergeten plekken toegankelijk te maken’, aldus Charlotte Thomas.
Lees alle must-reads van deze week!
Groet! Merel
Must reads week 16-2024
- Binnen en buiten zijn één in de plattegrond van de Siedlung Halen
- Mevr. De Architect Saartje van der Made: 'Mijn collega's noemen mij het geweten'
- Republica in Amsterdam door Marc Koehler Architects is een proeftuin voor duurzaamheid
- Willem van Genugten: 'De bijvangst van de focus op CO2-vermindering is onbegrensd'
- So-il en Studio Ossidiana nemen werelderfgoedstad Brugge over