Tegelijkertijd zien we ook dat duurzaam bouwen complex is. Als oplossing kiezen veel architecten ervoor zich te focussen, op bijvoorbeeld de toepassing van biobased of hergebruikte materialen, energiebesparing of CO2-reductie. Maar hierdoor loop je het risico de integrale duurzaamheid van een gebouw uit het oog te verliezen, niet aan te sluiten bij Nederlandse wet- en regelgeving of te ontwerpen voor hele specifieke situaties, aldus Sander Woertman.
Hoe kun je focussen op de belangrijkste impactgebieden én oog houden voor de complexiteit van de transitieopgave, zonder aan milieuwinst in te leveren? Hoe maak je de juiste keuzes in een oneindig complex werkveld? En wat vraagt dit van ontwerpers? Deze vragen hielden Woertman de afgelopen tijd bezig. Voor de Architect schreef hij een artikel, waarvan deze week het eerste deel is gepubliceerd.
Het artikel is een mooie opmaat naar onze avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op 19 juni. Tijdens deze avond lichten Do Janne Vermeulen, Janneke van der Velden en Cécilia Gross elk een gebouw toe waarin verschillende duurzame maatregelen zijn toegepast, presenteren Jurriaan van Stigt en Guus Degen hun eigen ontwikkelde CO2-rekenmethoden. Tenslotte reflecteren Laetitia Nossek en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra op wat nou een echt duurzaam gebouw is.
Lees het artikel van Sander Woertman en praat mee in Pakhuis de Zwijger!
Groet, Merel
PS Heb je alle ARC-projecten die op de longlists staan van de Architectuur, Stedenbouw en Interieur Award al bekeken? Binnenkort komen de jury’s bijeen om per award drie nominaties te bepalen.