De interieurwereld denkt om
Kantoor Vol Afval, KaVA. Beeld Stijn Poelstra

De interieurwereld denkt om

De kogel is door de kerk! Maar liefst 36 interieurprojecten zijn geselecteerd voor de ARC24 Interieur Awards. De longlist kent een grote variëteit. Merkwaardig is het hoge aantal renovatie- en transformatieprojecten. Zo transformeert Bureau Fraai een monumentale kapel tot psychologenpraktijk, en renoveert Popma ter Steege een verouderd defensiekantoor naar nieuw Rijksvastgoedkantoor op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg. De toenemende aandacht voor hergebruik, duurzame materialen en circulariteit valt ook op.

Hade Steenwinkel stelt in haar ARC Talk dat 'optimaal materiaalgebruik op de tekentafel begint' om afvalreductie in de bouw tegen te gaan. Bij het project Hotel Jansen heeft Steenwinkel de tafeltjes dwars gefineerd in plaats van met de breedte en de richting van de nerven mee. Dit lijkt op het eerste zicht een futiel detail maar resulteerde in een optimaal gebruik van de houtplaten. Het was een ware ontdekking voor haar. 

Vanuit het materiaal ontwerpen vraagt dus om omdenken. Josse Popma, architect bij Pompa ter Steege, sluit zich hierbij aan. Het circulair renovatieproject Kantoor Vol Afval (KaVA) komt voort uit een omgekeerd ontwerpproces. Popma: ‘Als architect keken we welke elementen voorhanden zijn en daaruit creëerden we het project – in plaats van vooraf een tekening te maken en daarbij de juiste materialen te zoeken.’

Interieurarchitect Elise Zoetmulder denkt ook om in de sector. Zij ijvert in de podcast Over Architectuur Gesproken voor het ontwerpen van binnen naar buiten, met oog voor materialiteit. Waar haar broer Anton binnen hun bureau met zijn architectuuropleiding kijkt vanuit het grote beeld en naar de details toewerkt, pakt Elise het omgekeerd aan. ‘Op de kunstacademie heb ik leren lassen, deden we houtbewerking en keramiek. Daardoor weet ik wat er op detailniveau mogelijk is.’ Een van de projecten waarbij Zoetmulder atypisch ontwierp, is hotel De Botanica in Vught. ‘Als we interieur en gebouw niet als één integraal project hadden aangepakt, zou het er heel anders uitzien.’ Zo zijn de positionering en grootte van de ramen volledig afgestemd op een bank- en tafelelement in de kamer. Is het omdenken dé kerntaak van de interieurarchitect geworden? 

Deel vooral jullie hersenspinsels met mij over de mail!

Veel leesplezier!

Groet,

Charlotte

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl