Als redactie hebben we de neiging om ons te focussen op één aspect van duurzaam bouwen. Hiermee hebben we een helder onderwerp te pakken, kunnen we gemakkelijk projecten selecteren en inhoudelijk de diepte in. De projecten die we vervolgens bespreken zijn vaak experimenteel, bevinden zich in de voorhoede van wat mogelijk is. Ze rekken de grenzen van ons vakgebied op. Heel inspirerend.
Maar deze aanpak heeft ook nadelen. Allereerst missen we veel andere interessante projecten. Ten tweede is het gros van de gebouwenvoorraad, dus waar we grote duurzame slagen kunnen maken, niet zo experimenteel van aard. Uiteindelijk worden bij de meeste gebouwen meer en minder duurzame maatregelen op elkaar gestapeld. Hybride duurzaamheid dus.
Een legitieme benadering als je bedenkt dat de ene duurzame maatregel de andere soms in de weg zit. Zo is triple glazing goed voor de isolatiewaarde, maar gaat de totale CO2-uitstoot van het gebouw omhoog. Aan architecten de taak om per situatie continu af te wegen wanneer welke maatregel past.
In deze editie staan tal van voorbeelden, maar helaas niet het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media. De editie kwam te vroeg, want het pand was nog niet opgeleverd. Gelukkig was het wel mogelijk om één mooie foto te maken. Die kwam bij mijn redactioneel.
Lees alle must-reads van deze week! Groet, Merel
PS Wist je dat je al voor €27,- een editie kunt kopen?
Must reads week 25
- Net verschenen: magazine #2 2024: 'Hybride duurzaamheid'
- Met DPG Media maakt Team V een duurzame schaalsprong
- Wivina Demeester: 'Ik geloof dat als de omgeving goed gemaakt is, wie dan ook er zorg voor draagt'
- Onix NL bouwt kleine biobased schuren als tegenreactie op saaie wisselwoningen in het aardbevingsgebied
- Den Haag Centraal ondergaat metamorfose met nieuwe woontoren en transformatie rond Anna van Buerenplein