Nominaties ARC24 Stedenbouw Award bekend
De genomineerde projecten Kerckebosch (l), Celsius (r) en De Hooge Riet. Beeld Jan de Vries, Norbert van Onna en Siebe Swart

Nominaties ARC24 Stedenbouw Award bekend

Projecten door Buro Lubbers, wUrck architectuur stedenbouw landschap en H+N+S Landschapsarchitecten zijn genomineerd voor de ARC24 Stedenbouw Award. Voor deze editie zocht een onafhankelijk jury naar voorbeeldstellende projecten vanwege hun maatschappelijke impact. Na een inhoudelijk beraad zijn geselecteerd: Celsius in Eindhoven, Kerckebosch in Zeist en De Hooge Riet in Ermelo.

De ARC24 Awards vormen dit jaar een onderdeel van ARC24 Podium, een inspirerend evenement voor de vakgemeenschap met de culturele waarde van architectuur als centraal thema. De jury van de Stedenbouw Award keek daarom verder dan de algemene criteria en zocht naar projecten die meer zijn dan business as usual, doordat op krachtige, innovatieve of ambachtelijke wijze een maatschappelijke impact wordt gemaakt. De omgang met de bestaande context – stad en landschap, architectuur én bewoners – was leidend in de selectie van de jury.

Daarmee viel de keuze van de jury op Celsius in Eindhoven door Buro Lubbers, Kerckebosch in Zeist door wUrck en De Hooge Riet in Ermelo door H+N+S Landschapsarchitecten. Deze projecten zijn gekozen uit een longlist van twaalf projecten. Sterk opdrachtgeverschap loopt als rode draad door de genomineerde projecten, met een merkbare impact op sociaal niveau binnen een complexe bestaande context.

De jury van de ARC24 Stedenbouw Award bestaat dit jaar uit voorzitter Pierre-Alexandre Marchevet (OKRA), Tess Broekmans (Urhahn), Richard Koek (gemeente Den Haag), Frans Soeterbroek (De Ruimtemaker) en secretaris Reinoud Schaatsbergen (de Architect)

De genomineerde projecten

Bekijk hier de video van het jurybezoek aan de genomineerde projecten:

De winnaar van de ARC24 Stedenbouw Award wordt op 26 september tijdens ARC24 Podium in Rotterdam bekendgemaakt.

Celsius, Eindhoven – Buro Lubbers i.s.m. Tarra Architectuur en Stedenbouw

Woensel-West was een buurt met een hardnekkige sociaaleconomische achterstand, verouderde woningen en versteende straten. Volgens de jury toonde Woningcorporatie Trudo zich op haar best in de wijkvernieuwing door te starten bij de sociaal-maatschappelijke opgave van het gebied. Die draaide vooral om het creëren van een nieuw gezicht van de wijk.

Het project Celsius is door Buro Lubbers en Tarra Architectuur en Stedenbouw gefaseerd uitgewerkt. In de vier deelgebieden is gebruik gemaakt van drie standaard woningtypen die door ogenschijnlijk simpele architectonische ingrepen zijn opgewaardeerd, zoals een pergola of kleurverspringing in de gevel. Tezamen met in het oog springende muurschilderingen op de kopgevels en een centraal gelegen buurthuis heeft de wijk een rigoureuze identiteitsmetamorfose ondergaan.

Kerckebosch, Zeist – wUrck architectuur stedenbouw landschap BV

Kerckebosch Zeist is een herstructureringsopgave in een bosrijk gebied. Negen verouderde sociale huurflats zijn vervangen door een gemengd stedelijk programma van wonen, scholen, zorg en voorzieningen. Volgens de jury laat Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch zien dat bouwen in de natuur absoluut mogelijk is door degelijk vakmanschap. De buurt nodigt uit tot fietsen en wandelen door kronkelende paden tussen door Utrechts Landschap beheerde natuurgebieden, met groen dat tot aan de drempels van de woningen reikt.

Ook vindt de jury dat de ontwikkelcombinatie van het project, waar wUrck architectuur stedenbouw landschap onderdeel van uitmaakt, sterk opdrachtgeverschap laat zien. Door sloop en nieuwbouw gefaseerd uit te voeren, zijn de deelprojecten op organische wijze ontwikkeld met een breed scala aan typologieën, zoals eengezinswoningen, zelfbouw en appartementen. Ook kon hierdoor het merendeel van de bewoners in het gebied blijven wonen.

De Hooge Riet, Ermelo – H+N+S Landschapsarchitecten

Voormalig GGZ-terrein De Hooge Riet - ooit een sanatorium - ligt middenin Ermelo. Na jaren van leegstand en verpaupering wonen er nu weer mensen. Het groen voor het hoofdgebouw is een openbaar park geworden. Voor de jury is De Hooge Riet een voorbeeldproject voor de omgang met bestaand vastgoed. Het Rijksmonument is met vakmanschap getransformeerd tot wooncomplex door in te spelen op de bestaande structuur en hem met gevarieerd groen en nieuwbouw te versterken.

H+N+S Landschapsarchitecten opende het gebied rondom De Hooge Riet zodat de omliggende wijken van de parkachtige structuur gebruik kunnen maken. De inpassing van nieuwbouw om het oorspronkelijk plan te voltooien is met respect voor de omgeving gedaan.

De ARC24 Stedenbouw Award is een initiatief van de Architect en wordt mede mogelijk gemaakt door Kubus.

Reinoud Schaatsbergen

Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur stedenbouw

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect is hij vakredacteur stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

Voorzijde complex De Hooge Riet met het park. Beeld Siebe Swart

Nominatie ARC24 Stedenbouw: De Hooge Riet, Ermelo - H+N+S Landschapsarchitecten

Voormalig GGZ-terrein De Hooge Riet - ooit een sanatorium - ligt midden in Ermelo. Na jaren van leegstand en verpaupering wonen er nu weer mensen. Maar waar vroeger niemand welkom was achter de hekken is het terrein nu onderdeel van het dorp geworden. Het groen voor het hoofdgebouw is een openbaar park geworden. Om het historische gebouwencomplex en de bijbehorende parkaanleg te kunnen behouden was duurzame herbestemming van de monumentale oudbouw en een beetje nieuwbouw nodig.

Kerkebosch. Beeld Jan de Vries

Nominatie ARC24 Stedenbouw: Kerckebosch, Zeist - wUrck architectuur stedenbouw landschap BV

Kerckebosch Zeist is een herstructureringsopgave waarbij in een bosrijk gebied de volledige transformatie heeft plaatsgevonden. Circa 800 flatwoningen zijn deels vervangen door een gemengd stedelijk programma. (Wonen, scholen, zorg, voorzieningencentrum en renovatie winkelcentrum) Het is een (natuur)inclusieve woonwijk waar in een bestaand bos is gesloopt en gebouwd en de natuurwaarde is gestegen. Stedenbouw en landschapsarchitectuur vormden de basis voor de integrale architectonische uitwerking.

Celsius. Beeld Norbert van Onna

Nominatie ARC24 Stedenbouw: Celsius, Eindhoven - Tarra Architectuur en Stedenbouw en BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur en Stedenbouw

Celsius was een buurt met een hardnekkige sociaaleconomische achterstand, verouderde woningen en versteende straten. Opdrachtgever Woningstichting Trudo streefde naar een hippe, kleurrijke wijk met een bloeiend straatleven, zelfredzaamheid en ontmoeting. Hiertoe moesten 400 woningen vervangen worden door nieuwe woningen en een levendige, groene openbare ruimte. Bedrijfsruimten voor de creatieve en eigentijdse ondernemers uit de buurt moesten onderdeel van het plan worden.

Beeld Dingeman Deijs

ARC24: Slapende Dijk, Lelystad - Dingeman Deijs Architects

De Knardijk heeft in een tijd van 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Van een omringdijk die het water keerde, naar een dijk midden in de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn hoofdfunctie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk. Het doel is om de identiteit van de Slapende Dijk zichtbaar en ervaarbaar te maken.