ARC21 Architectuur Award gaat naar Depot Boijmans Van Beuningen door MVRDV
Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV. Beeld Ossip van Duivenbode

ARC21 Architectuur Award gaat naar Depot Boijmans Van Beuningen door MVRDV

Het Depot Boijmans Van Beuningen is de grote winnaar van de ARC21 Architectuur Award. De jury prijst de wijze waarop het gebouw architectuur en kunst dichterbij de mensen brengt. Juryvoorzitter Michiel Riedijk heeft in het Keilepand in Rotterdam de prijs uitgereikt aan Fokke Moerel en Arjen Ketting van MVRDV.

Het Depot Boijmans Van Beuningen is onderdeel van een langer discours binnen de museumwereld, waarbij musea zichzelf opnieuw moeten uitvinden. En de jury is vol lof over de manier waarop MVRDV daar antwoord op geeft.

Michiel Riedijk overhandigt de ARC Architectuur Award aan Fokke Moerel en Arjen Ketting van MVRDV. Beeld Cynthia van Dijke

Het ontsluiten van een depot, waarbij bezoekers de artefacten in de natuurlijke opslag kunnen ervaren, is een fantastische zet. Samen met het daklandschap en de gekromde gevel die de skyline van Rotterdam weerspiegelt ontstaat een echte attractie, een nieuwe publieke bestemming in de stad.

'Het Depot Boijmans Van Beuningen brengt architectuur en kunst dichterbij de mensen. Daarnaast geeft het een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de stad.'

Het depot weet op de meest eminente manier de relatie tussen stad en architectuur, tussen publiek en beschouwer, en tussen inhoud en vorm te conceptualiseren. Een gebouw dat de stad haar eigen spiegel voor houdt, en achter deze spiegel de kunst uit het verleden en heden beschermt en ontsluit.

Bekijk de video van de uitreiking op 18 november 2021 in het Keilepand in Rotterdam

Dit gebouw brengt zowel de disciplines architectuur als kunst dichterbij de mensen en geeft daarnaast een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de bewoners en bezoekers van de stad. Daarmee zal het gebouw ook een belangrijke impact hebben buiten de gevestigde architectuurkringen. De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten.

Drie nominaties

In totaal waren drie projecten genomineerd voor de ARC21 Architectuur Award. Het Depot Boijmans Van Beuningen nam het in de eindronde op tegen de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten en het Spaarndammerhart door Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect. Daarvoor maakte de jury een selectie uit de 32 projecten op de longlist die door de redactie van de Architect was samengesteld uit het enorme aantal van bijna 100 inzendingen.

Ben je benieuwd naar de nominaties? In onderstaande video neemt voorzitter Michiel Riedijk je mee langs de drie projecten.

Jury

De jury van de ARC21 Architectuur Award bestaat uit Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk Architecten, juryvoorzitter), Nina Aalbers(ArchitectuurMaken), Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut), Phlip Boswinkel (Local) en Marieke Giele (de Architect, jurysecretaris).

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in...

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

Beeld Jeroen Musch

Joppe Douma van Korteknie Stuhlmacher Architecten: 'De folly is...

Zo onopvallend mogelijk opgaan in de omgeving en toch een optimaal uitzicht bieden. Spothut de Joffers, ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten, doet het allebei. De folly is zorgvuldig vormgegeven met oog voor gebruiksgemak en detaillering. Verder biedt het ontwerp met duidelijk zichtbare nestkasten ruimte aan de 'kleine natuur' op Buitenplaats Koningsweg in Arnhem.

Beeld Stefan Ruiz

Interieurontwerp Sotheby's Maison, Hong Kong - MVRDV

MVRDV heeft een nieuwe locatie voor het bekende veilinghuis Sotheby's ontworpen. Het is de transformatie van een drukbezocht onderdeel van het Landark Chater, een winkelbestemming voor luxeproducten in Hong Kong.

Hoofdprijs Folly Art Norg 2024 voor Zoektocht naar de Bodem. Beeld Joost Nuyten

Vector-i architecten wint hoofdprijs bij Folly Art Norg

Henri van Hoeve en Sanne Dijkstra van Vector-i architecten halen de hoofdprijs bij de zesde editie van Folly Art Norg binnen. Het duo heeft volgens de vierkoppige jury de beste folly van de twintig projecten. Zij ontwierpen en bouwden hun folly 'Zoektocht in de bodem' met klei uit het Groninger landschap. Elke steen werd met de hand gemaakt met behulp van studenten van het Alfa College uit Groningen.