SELECT Jaren 10 - Architect als ondernemer
Door Harm Tilman - Bij ons vijftigjarig jubileum blikken we terug op de Nederlandse architectuur. Vandaag de jaren 10 waarin de architect als ondernemer voor het eerst van zich doet spreken.
Door Harm Tilman - de Architect bestaat 50 jaar en kijkt terug op vijftig jaar Nederlandse architectuur. Afgelopen tien jaar werd meermalen het einde van 'superdutch' aangekondigd, maar deze is nog altijd springlevend. Wel maakt ze inmiddels deel uit van een breed 'veelstromenland'.
Door Harm Tilman - Bij ons vijftigjarig jubileum blikken we terug op de Nederlandse architectuur. Vandaag de jaren 10 waarin de architect als ondernemer voor het eerst van zich doet spreken.
Door Marieke Giele - Het noorden van Limburg kenmerkt zich door zijn uitgestrekte landschap van akkers, natuurgebieden en waterplassen. Ieder klein dorp is hier al van verre zichtbaar door het silhouet van zijn kerktoren. De jonge woonkern Nieuw Bergen, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog ten oosten van Bergen, ontbrak het echter aan een dergelijk herkenningspunt. Monadnock kreeg daarom voor het dorpskernvernieuwingsplan de opdracht om een markant torengebouw te ontwerpen.
Door Harm Tilman - De Markthal in Rotterdam is niet de eerste overdekte markt in Nederland, maar wel de eerste die is gecombineerd met woningen en parkeren. Het door Provast ontwikkelde en MVRDV ontworpen gebouw bestaat uit een boog met een hoogte van veertig meter, waarin 228 koop- en huurappartementen zijn opgenomen. Deze rusten op een minstens zo spectaculaire onderbouw van vier verdiepingen met 1.200 parkeerplaatsen. Eyecatcher in de hal is zonder enige twijfel de reusachtige plafondschildering van versproducten. Maar behalve een bijzonder Rotterdams gebouw, is de Markthal ook een representant van een nieuwe generatie publieke gebouwen die een grote betrokkenheid met hun omgeving etaleren.
Door Harm Tilman - Naast het raadplegen van boeken vervullen openbare bibliotheken - tegen alle bezuinigingen in - een gevarieerde, levendige functie in de stad. Het zijn ontmoetingspunten voor flexwerkers, er zijn cafés,vergaderplekken, podia en dakterrassen. Ook in de tweede stad van Engeland is een ensemble verschenen aan een van de grootste pleinen, dat samen met het lokale theater een belangrijke route door de stad markeert. Met de bijzondere gevel verwijst Mecanoo naar de handwerkgeschiedenis van Birmingham.
Door Beata Labuhn - In samenwerking met MVRDV en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) werkt Almere sinds 2011 aan een ontwikkelstrategie voor Almere Oosterwold, waar burgers niet alleen hun kavel, maar ook de collectieve ruimte zullen vormgeven. Oosterwold heeft daarmee de potentie om een interessant stedenbouwkundig, sociologisch en bestuurlijk experiment te worden. Niets wordt vastgelegd in een masterplan. De toekomstige bewoners krijgen alleen een aantal inrichtingsprincipes mee. Deze principes moeten het ideaal van een organisch gegroeide, diverse, groene, sociale en zelfvoorzienende woongemeenschap veiligstellen. Het 4.300 hectare grote gebied waar Oosterwold zich zal ontwikkelen ligt ten oosten van Almere. Op de locatie bevinden zich wegen, boerderijen, windturbines, sloten en bossen. Binnen deze context hebben (particuliere) ontwikkelaars de vrijheid om de meest geschikte locatie te kiezen voor de door hen gewenste ontwikkeling, of ze nou een woonhuis in het bos willen bouwen, een beauty farm in het graanveld, een kantoorgebouw langs de snelweg of een zorgcomplex naast de stadsboerderij. Het kan allemaal. Elk initiatief wordt ontwikkeld op een kavel dat elke vorm en omvang kan hebben; een efficiënte rechthoek, een Barbapapa-vorm, een landgoed met honderd meter oprijlaan of een andere vrije vorm, honderd vierkante meter groot of een paar honderd hectare. Het kavel kan individueel ontwikkeld worden of in samenwerking met meerdere partijen. Ook commerciële partijen of overheidsinstanties kunnen een ontwikkeling in gang zetten.
Door Harm Tilman - Nu de nieuwbouw stagneert, wordt veel gezien in de duurzame verbetering van de voorraad. Maar waar liggen de beste kansen voor renovatie? Wie neemt het initiatief? En welke rol spelen duurzaamheid, energieprestatie en functieverandering hierbij? Over deze onderwerpen organiseerde de Architect in samenwerking met Hunter Douglas een enquête om te achterhalen waar nu innovatie plaatsvindt en welke expertise daarbij een rol speelt. Over de uitkomst organiseerden we een rondetafelgesprek waarin naast architecten opdrachtgevers en aannemers meededen.
Door Merel Pit - Een kazerne associeer je niet met een transparant en fris kantorenpark. Toch is dat met de nieuwe Kromhout Kazerne midden in Utrecht het geval. Het consortium Komfort heeft voor Defensie middels een DBFMO-contract een nieuw complex neergezet met meer dan drieduizend werkplekken.