Groen mag eventuele armoede in de architectuur niet maskeren

Groen mag eventuele armoede in de architectuur niet maskeren

'Uiteindelijk moet de leuke gevel het hem doen. Goed om te beseffen dat een gevel slechts de kleren van de keizer zijn'. Architect Bruno Vermeersch reageerde via LinkedIn op de longread van Reinoud Schaatsbergen over modulaire houtbouw. Vooralsnog is het bouwen van kant-en-klare houten woningen in de fabriek niet goedkoper of sneller. En toch geloven veel mensen - waaronder demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge - dat dit de toekomst van de woningbouw is.

Om met eigen ogen te aanschouwen welke architectonische en woonkwaliteit modulaire houtbouw oplevert, bezocht Schaatsbergen drie recente projecten: Juf Nienke en Timberhouse in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde. Schaatsbergen concludeerde dat wanneer de architect geen tot weinig invloed meer kan uitoefenen op de architectuur, alle kaarten worden gezet op een aantrekkelijke leefomgeving. ‘Belangrijk? Zeker! Maar niet om eventuele armoede in de architectuur te maskeren’, aldus Vermeersch.

Welke woonkwaliteit realiseert Vermeersch zelf dan? Britte van Meurs bezocht zijn huis in Rijswijk dat half af is. Ze zag meteen: dit is één groot experiment. ‘Niks staat vast en alle gezinsleden beslissen mee. Vermeersch is een architect die zijn idealen voor het vak en zijn huis al onderhandelend zijn gezin binnen sluist.’ Wat hem betreft mag verbouwing van zijn huis nog best even duren. ‘Want wanneer het af is, is het spel gespeeld.’

Toevallig zitten zijn en mijn kinderen bij elkaar op school en kom ik Vermeersch vaak tegen. Zo kan ik nauwlettend in de gaten houden wanneer zijn experiment af is of zijn gezin er genoeg van heeft. Ondertussen doemen overal in de buurt opvallende opbouwen op voorzien van dezelfde gerecyclede plastictegel.

Groet, Merel

PS Charlotte Thomas interviewde deze week Simon Rombouts van Chainable over een modulaire, circulaire keuken die drie keer zolang meegaat als een gewone keuken. Ik zal binnenkort op het schoolplein even aan Vermeersch vragen wat hij hier nou weer van vindt.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Hanna Veltman

De BNA-voorzitter zet diens zichtbaarheid beter niet in voor eigen...

Ben je eenmaal BNA-voorzitter dan praat je publiekelijk beter niet over je eigen bureau. Dit vertrouwde Nathalie de Vries aan Floortje Keijzer en mij toe na afloop van de podcastopname van drie weken geleden. Dan gebruik je te veel je verworven zichtbaarheid voor eigen gewin. We hadden haar net verteld dat onze volgende gast Jeroen de Willigen zou zijn.

Transformatie naoorlogse school in Dordrecht door Studio Nauta en Vanschagen. Beeld Paul Swagerman

Zonder goed opdrachtnemerschap is de architectuur nergens

Een opdracht winnen en dan de verliezende partij erbij vragen. Jan Nauta deed het. Bij de transformatie en uitbreiding van een naoorlogse school in Dordrecht sloeg hij de handen ineen met de ervaren architecten van Vanschagen. 'Ik heb er geen seconde spijt van gehad. We hebben veel van elkaars expertises geleerd maar belangrijker nog was het werkplezier.'

Vlnr: Hardlopen in Rotterdam. Beeld Iris van den Broek, Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA). Beeld Maurice Tjon a Tham en een openbaar toilet in Jingo-Dori Park. Beeld Satoshi Nagare

Een leefbare stad herken je aan kerken, openbare toiletten én...

Religieus erfgoed staat steeds vaker leeg. Kerkgenootschappen krimpen, vergrijzen en kunnen de zorg voor het gebouw niet meer aan. Vaak wordt daarom overgegaan tot sloop. Architect en PhD-kandidaat Charlotte Ardui stelt dat dit eeuwig zonde is, want 'vanuit hun centrale positie in de buurt ordenen, structuren en oriënteren ze'. Met drie inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen toont ze in een artikel voor hoe (naoorlogse) kerken een belangrijke rol op wijkniveau kunnen spelen.

Beeld Pepijn Spijkers

Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden...

Als er geen architecten meer zijn, worden er geen goede gebouwen meer gemaakt. Misschien een boute stelling, maar zo simpel is het. En ik geloof dat we dit als vakgemeenschap meer moeten uitdragen.