Dit betekent echter niet dat het werkveld van de architect – en de stedenbouwkundige – niet alom aanwezig is in de programma’s. Eerder het tegenovergestelde. Stellingen over hoe de woningbouwcrisis te lijf te gaan, binnenstedelijk – of juist buitenstedelijk – bouwen, biobased materialen en stikstof komen in alle verkiezingsprogramma’s terug.
We vroegen daarom vier experts – Jurriaan van Stigt, Sanne van Manen, Marco Broekman en Jannie Vinke – om te reflecteren op een aantal intrigerende stellingen die terugkwamen in één of meerdere partijprogramma’s. Sommige reacties gaven mij sterk de indruk dat lang niet alle politieke partijen weten waarover ze het hebben. Is ook logisch, daarvoor zijn er experts.
De enige partij die op dit vlak zelfreflectie toont is GroenLinks-PvdA: ‘Het is essentieel dat wat we bouwen van hoge kwaliteit is. Om daarvoor te zorgen, nemen we de adviezen van het College van Rijksadviseurs over: we verankeren de rol van architecten in de wet, we introduceren de Open Oproep naar Vlaams model om kansen te bieden aan ontwerptalent en we geven gemeentes en provincies de mogelijkheid om een (stads)bouwmeester aan te stellen. Ook zorgen we voor de terugkeer van een Nederlands architectuurinstituut.’
Ik wens je veel stemwijsheid woensdag! Lees de must-reads om goed beslagen ten ijs te komen.
Groet, Merel
PS In Maastricht wisten Marlies Rohmer en Floris Hund van een ambitieloos, generiek bouwblok een rijke woonomgeving te maken; architectuur dus.
Must-reads week 45
- Jannie Vinke: 'Er wordt te weinig gedaan voor de doorstroming van kleinere huishoudens'
- Jurriaan van Stigt: ‘Een minimumnorm voor biobased materiaal is niet nodig’
- Sanne van Manen: 'Terwijl de samenstelling van huishoudens steeds diverser wordt, is de woning gereduceerd tot standaardproduct'
- Marco Broekman: ‘In de stad een straatje erbij is “makkelijker” dan aan de rand’
- In Maastricht maakten Marlies Rohmer en Floris Hund van een generiek bouwblok een rijk woongebouw