Zo ook bij mij thuis. Mijn man bladerde er doorheen en concludeerde: ‘Allemaal houtje-touwtjearchitectuur’. ‘Hij heeft ergens gelijk’, antwoordde dezelfde architect via dm, ‘maar het vormt toch de inspiratie voor ons vak als architecten, om ook onze projecten eens anders te bekijken.’
En dat is precies wat de redactie met deze editie wilde bereiken. Tijdens projectbezoeken en interviews hoorden we elke keer dat de markt nog niet klaar is voor werkelijk hergebruik van afgedankte materialen en producten, maar het is wel waar we naartoe moeten willen we een leefbare planeet achterlaten aan de volgende generaties.
Voor mijn redactioneel toog ik daarom samen met fotograaf Frank Hanswijk naar het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid. Twee keer per week vindt hier een grote markt plaats. De marktkooplieden zijn verplicht hun plek schoon op te leveren en het afval zelf af te voeren, maar in de praktijk gebeurde dit zelden. Veel afval bleef liggen of kwam in de omringende straten terecht.
Nu kunnen ze het kwijt in het nieuwe grondstoffenstation, ontworpen door Superuse Studios. Gemaakt van afgedankte IBC-tanks, speeltuintegels van Marktplaats en trespa van de stort, is dit bij uitstek een voorbeeld van ‘houtje-touwtjearchitectuur’. Misschien is daarom voor het gebouwtje een vergunning voor slechts tien jaar afgegeven, maar ik kan me niet voorstellen dat het Afrikaanderplein ooit nog zonder kan.
Schaf de nieuwe printeditie aan voor slechts €27,- voor nog meer inspirerende voorbeelden, lees alle must-reads van deze week en luister de podcast met Nima Morkoç.
Groet! Merel
Must reads week 12 2024
- Net verschenen: magazine #1 2024: 'Bouwen met wat er is'
- Veel hergebruikte no-brainers halen nooit de eindstreep, maar deze wel
- Nima Morkoç: 'We werken ons als branche steeds dieper in een faillissement'
- Start-up Dérive: 'We verbinden van alles, daarom zijn we interessant voor fondsen en opdrachtgevers'
- Is de Omgevingswet het medicijn tegen polarisatie?