Hybride duurzaamheid: met certificaten, nieuwe rekentools en boerenverstand
Langeveld Building door Paul de Ruiter Architects. Beeld Aiste Rakauskaite

Hybride duurzaamheid: met certificaten, nieuwe rekentools en boerenverstand

Anders zet je al die nieuwe CO2-rekenmethodes even op een rijtje? Deze vraag stelde ik Reinoud Schaatsbergen een maand geleden tijdens een redactievergadering. We zaten volop in de voorbereiding van het thema dat het tweede kwartaal centraal staat bij de Architect: hybride duurzaamheid.

Want wij zien steeds meer architecten die allerlei duurzame maatregelen op elkaar stapelen. Voor grote opdrachtgevers vaak op basis van een erkend certificaat, maar ze ontwikkelen ook hun eigen rekentools ter voorbereiding op de CO2-tax of gebruiken hun eigen boerenverstand.

En zo werd Reinoud het CO2-bos ingestuurd om helderheid te scheppen in de wirwar van alle rekenmethodes. Dat bleek iets complexer dan gedacht. Want ten grondslag aan deze rekenmethodes ligt de nieuwste aanscherping van de MPG, waardoor hout als bouwmateriaal slechter uit de bus komt dan staal en beton. Tegelijkertijd moet de CO2-uitstoot van gebouwen drastisch worden verlaagd; een opgave die grotendeels bij architecten ligt.

We besloten daarom tot twee artikelen. Voor het eerste zocht Reinoud uit voor welke uitdaging architecten staan en wat hun antwoord is op deze ingewikkelde regelgeving. Volgende week publiceert hij een artikel over de tien CO2-berekeningstools die volgens ons het vermelden waard zijn.

In lijn met ons nieuwe thema bezocht Floortje Keijzer het Langeveldgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam door Paul de Ruiter Architects. Op het eerste gezicht een generiek onderwijsgebouw. Toch is het een schoolvoorbeeld van hybride duurzaamheid. Vanwege het hoge percentage hergebruikte materialen, maar vooral door een lowtech-installatiesysteem dat het onderwijsgebouw op wind- en zonnekracht ventileert.

Lees alle must-reads van deze week!

Groet, Merel

PS Heb je de podcast met Chris Collaris al geluisterd? Zeker doen! Want er komt een bak energie op je af, waardoor je meteen zin hebt om met je ontwerpen aan de slag te gaan.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Hanna Veltman

De BNA-voorzitter zet diens zichtbaarheid beter niet in voor eigen...

Ben je eenmaal BNA-voorzitter dan praat je publiekelijk beter niet over je eigen bureau. Dit vertrouwde Nathalie de Vries aan Floortje Keijzer en mij toe na afloop van de podcastopname van drie weken geleden. Dan gebruik je te veel je verworven zichtbaarheid voor eigen gewin. We hadden haar net verteld dat onze volgende gast Jeroen de Willigen zou zijn.

Transformatie naoorlogse school in Dordrecht door Studio Nauta en Vanschagen. Beeld Paul Swagerman

Zonder goed opdrachtnemerschap is de architectuur nergens

Een opdracht winnen en dan de verliezende partij erbij vragen. Jan Nauta deed het. Bij de transformatie en uitbreiding van een naoorlogse school in Dordrecht sloeg hij de handen ineen met de ervaren architecten van Vanschagen. 'Ik heb er geen seconde spijt van gehad. We hebben veel van elkaars expertises geleerd maar belangrijker nog was het werkplezier.'

Vlnr: Hardlopen in Rotterdam. Beeld Iris van den Broek, Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA). Beeld Maurice Tjon a Tham en een openbaar toilet in Jingo-Dori Park. Beeld Satoshi Nagare

Een leefbare stad herken je aan kerken, openbare toiletten én...

Religieus erfgoed staat steeds vaker leeg. Kerkgenootschappen krimpen, vergrijzen en kunnen de zorg voor het gebouw niet meer aan. Vaak wordt daarom overgegaan tot sloop. Architect en PhD-kandidaat Charlotte Ardui stelt dat dit eeuwig zonde is, want 'vanuit hun centrale positie in de buurt ordenen, structuren en oriënteren ze'. Met drie inspirerende voorbeelden uit Vlaanderen toont ze in een artikel voor hoe (naoorlogse) kerken een belangrijke rol op wijkniveau kunnen spelen.

Beeld Pepijn Spijkers

Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden...

Als er geen architecten meer zijn, worden er geen goede gebouwen meer gemaakt. Misschien een boute stelling, maar zo simpel is het. En ik geloof dat we dit als vakgemeenschap meer moeten uitdragen.