Want wij zien steeds meer architecten die allerlei duurzame maatregelen op elkaar stapelen. Voor grote opdrachtgevers vaak op basis van een erkend certificaat, maar ze ontwikkelen ook hun eigen rekentools ter voorbereiding op de CO2-tax of gebruiken hun eigen boerenverstand.
En zo werd Reinoud het CO2-bos ingestuurd om helderheid te scheppen in de wirwar van alle rekenmethodes. Dat bleek iets complexer dan gedacht. Want ten grondslag aan deze rekenmethodes ligt de nieuwste aanscherping van de MPG, waardoor hout als bouwmateriaal slechter uit de bus komt dan staal en beton. Tegelijkertijd moet de CO2-uitstoot van gebouwen drastisch worden verlaagd; een opgave die grotendeels bij architecten ligt.
We besloten daarom tot twee artikelen. Voor het eerste zocht Reinoud uit voor welke uitdaging architecten staan en wat hun antwoord is op deze ingewikkelde regelgeving. Volgende week publiceert hij een artikel over de tien CO2-berekeningstools die volgens ons het vermelden waard zijn.
In lijn met ons nieuwe thema bezocht Floortje Keijzer het Langeveldgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam door Paul de Ruiter Architects. Op het eerste gezicht een generiek onderwijsgebouw. Toch is het een schoolvoorbeeld van hybride duurzaamheid. Vanwege het hoge percentage hergebruikte materialen, maar vooral door een lowtech-installatiesysteem dat het onderwijsgebouw op wind- en zonnekracht ventileert.
Lees alle must-reads van deze week!
Groet, Merel
PS Heb je de podcast met Chris Collaris al geluisterd? Zeker doen! Want er komt een bak energie op je af, waardoor je meteen zin hebt om met je ontwerpen aan de slag te gaan.
Must-reads week 13
- Huidige MPG zaait verwarring en dwingt architecten tot eigen CO2-rekenmethodes
- Langeveld Building, Erasmus Universiteit Rotterdam - Paul de Ruiter Architects
- Chris Collaris: ‘Als je niet kan samenwerken, kan je nooit groter worden’
- Van kleuterkijkraam tot Sloterparkbad: het omvangrijke oeuvre van Manon Peyrot verdient eerherstel
- De achterdeur van de Eindhovense Bunkertoren door Powerhouse Company: vergeefse uitnodiging voor de hoogopgeleide expat