Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'
Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Sociale binding met de plek hadden we niet. Maar door onze kinderen is die er nu wel. We zien elkaar op het schoolplein, bij de bso, bij de basketbalvereniging en werken samen aan een akoestische oplossing voor de school. Heel mooi die vide, maar het kabaal van spelende kleuters bereikt zo ook de lokalen waar de bovenbouw geconcentreerd moet kunnen werken. En omdat docenten precies weten welke ouders ze waarvoor moeten hebben, zitten we samen in een werkgroep.

Zijn vrouw Judith ken ik ook. Zij wacht nog altijd op het moment dat Bruno meer tijd heeft voor zijn gezin. ‘Er zal geluk en levensvreugde zijn in plaats van overspannen zenuwen, vermoeidheid en buikpijn’, aldus filosoof Bertrand Russell (1872-1970) over de industrialisatie. ‘Toch ben ik – met vele anderen - door wellust en hebzucht met hoge snelheid aan dit paradijs voorbijgereden’, schreef Bruno in een brief die stuurde aan dertien vakgenoten. Hij hoopte op een kettingreactie met inzichten, maar die bleef uit. Het wachten hierop documenteerde hij in vijf dagboekfragmenten die we als een zomerserie publiceren.

De redactie brengt vanaf volgende week nog twee andere zomerseries: vakantietips van architecten en de podcastreeks de Hoopcast in samenwerking met IABR. Dit is een korte podcastreeks waarin ik samen met Catherine Koekoek vijf hoopvolle zomergesprekken voer over hoe architectuur kan bijdragen aan maatschappelijke verandering.

Tips, hoop en reflectie; de Architect biedt het allemaal deze zomer!

Groet! Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Boven vlnr: Woodstack en Team BNA. Onder Beurs van Brussel, Richelle de Jong en het Eerste Huis van Julie Fuchs

Gevraagd: haalbare planningen, een vast honorarium en bewustwording van opdrachtgevers

Voor de vakantie vroeg ik me af: 'Waarom organiseren architecten zich niet?' Ik schreef dat er bij werknemers van architectenbureaus relatief weinig animo is voor de personeelsvertegenwoordiging. Bjarne Mastenbroek kwam via de e-mail met een kordaat antwoord: 'Omdat alles, ook de pensioenen, best goed geregeld zijn.' Hij vervolgde: 'Het GROTE probleem is dat er geen belangenorganisatie is van architectenbureaus daar het Architectenregister alleen een tandeloze administrateur is en niets regelt behoudens een titeltje. De BNA doet ook amper iets.'

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De zomerstop bij de Architect is voorbij en we beginnen na de vakantie meteen met drie knallers: de bekendmakingen van de genomineerde projecten voor de ARC24 Awards! Anders dan voorgaande jaren zijn de ARC Awards dit jaar onderdeel van ARC Podium, een nieuw evenement waar niet alleen awards worden uitgereikt, maar ook inhoudelijke gesprekken over het vak worden gevoerd. Centraal thema is de culturele waarde van architectuur. Daarom hebben de vakjury's naast de algemene criteria deze editie extra gekeken naar het culturele belang van de ingezonden projecten.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.

Vier must-reads en een must-listen

Vier must-reads en een must-listen

Deze week kon ik maar moeilijk uit alle artikelen van de redactie de must-reads kiezen. Daarom een heel lijstje.