Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'
Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Sociale binding met de plek hadden we niet. Maar door onze kinderen is die er nu wel. We zien elkaar op het schoolplein, bij de bso, bij de basketbalvereniging en werken samen aan een akoestische oplossing voor de school. Heel mooi die vide, maar het kabaal van spelende kleuters bereikt zo ook de lokalen waar de bovenbouw geconcentreerd moet kunnen werken. En omdat docenten precies weten welke ouders ze waarvoor moeten hebben, zitten we samen in een werkgroep.

Zijn vrouw Judith ken ik ook. Zij wacht nog altijd op het moment dat Bruno meer tijd heeft voor zijn gezin. ‘Er zal geluk en levensvreugde zijn in plaats van overspannen zenuwen, vermoeidheid en buikpijn’, aldus filosoof Bertrand Russell (1872-1970) over de industrialisatie. ‘Toch ben ik – met vele anderen - door wellust en hebzucht met hoge snelheid aan dit paradijs voorbijgereden’, schreef Bruno in een brief die stuurde aan dertien vakgenoten. Hij hoopte op een kettingreactie met inzichten, maar die bleef uit. Het wachten hierop documenteerde hij in vijf dagboekfragmenten die we als een zomerserie publiceren.

De redactie brengt vanaf volgende week nog twee andere zomerseries: vakantietips van architecten en de podcastreeks de Hoopcast in samenwerking met IABR. Dit is een korte podcastreeks waarin ik samen met Catherine Koekoek vijf hoopvolle zomergesprekken voer over hoe architectuur kan bijdragen aan maatschappelijke verandering.

Tips, hoop en reflectie; de Architect biedt het allemaal deze zomer!

Groet! Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Collegezalengebouw door Civic Architects. Beeld Stijn Bollaert

Mooi is een mening

Dynamische gevels, interieurs met een hoge belevingswaarde en woonkamers die een visuele verbinding aangaan met de omgeving; architecten zijn er gek op. Michelle Gulickx noemt het moddertaal: 'zinsneden die zo multi-interpretabel zijn dat je geen idee hebt wat er wordt bedoeld'.

Beeld Hanna Veltman

Wroeten in de ondergrond van de architectuur

Dirk Somers van Bovenbouw Architectuur zei onlangs tegen Jan Peter Wingender: 'In Nederland kijken jullie te veel naar de vruchten van architectuur en te weinig naar de ondergrond waar die vruchten op groeien.' Een hele rake opmerking. Want pas als je in die ondergrond investeert, kun je mooie vruchten plukken.

KB gebouw. Beeld KB Den Haag

Goede gebouwen absorberen nieuwe verhalen, maar voor post65-erfgoed...

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag staat op de lijst voor sloop. Arjan den Boer houdt even pauze, zodat de hele zaal dit gegeven tot zich kan laten doordringen. Om zijn verhaal te vervolgen met: 'Ik vind het vreemd dat de Koninklijke Bibliotheek, die zich het geheugen van Nederland noemt, zo'n iconisch gebouw wil slopen. […] Het is ook niet zo dat zij al hun boeken uit de jaren tachtig in de container stoppen.'

Beeld Hanna Veltman

De BNA-voorzitter zet diens zichtbaarheid beter niet in voor eigen...

Ben je eenmaal BNA-voorzitter dan praat je publiekelijk beter niet over je eigen bureau. Dit vertrouwde Nathalie de Vries aan Floortje Keijzer en mij toe na afloop van de podcastopname van drie weken geleden. Dan gebruik je te veel je verworven zichtbaarheid voor eigen gewin. We hadden haar net verteld dat onze volgende gast Jeroen de Willigen zou zijn.