Volgens Martijn van Ophoven, technisch specialist bij Calduran, producent van kalkzandsteenoplossingen vormt het ontwerptraject het startpunt voor prettig wonen. "Door in het ontwerptraject aandacht te besteden aan de geluidsisolatie kan veel discussie in een later stadium worden voorkomen."
Kalkzandsteen biedt volgens hem veel voordelen als het gaat om geluidsisolatie. "Door de hoge volumieke massa is bijvoorbeeld bij appartementenbouw met massieve wanden een zeer hoge geluidsisolatie haalbaar. Een kalkzandsteen wand van 30 cm is dan voldoende als woningscheiding. Bij toepassing van hoogbouwelementen mag dit zelfs 25 cm zijn. Bij rijtjeswoningen verkrijgt men met ankerloze spouwmuren (120-60-120) een nog betere geluidsisolatie waarbij het geluid van buren tot een minimum wordt beperkt."
De aandachtspunten voor goede geluidsisolatie
Maar waar moet je nu precies op letten bij nieuwbouw? Wat zijn de aandachtspunten? "In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), voorheen het Bouwbesluit, staan de eisen omschreven waar bijvoorbeeld nieuwbouw aan moet voldoen. Deze eisen zijn te vinden in hoofdstuk 4. De eisen voor geluidsisolatie bestaan uit meerdere onderwerpen, zo zijn er eisen voor geluid van buiten, door installaties, galm en geluidsisolatie tussen ruimten. Allemaal zijn ze belangrijk, maar in het ontwerptraject is de geluidsisolatie tussen ruimten vaak maatgevend", zegt van Ophoven.
Onderscheid tussen lucht- en contactgeluidisolatie
Bij de geluidsisolatie tussen ruimten wordt volgens hem onderscheid gemaakt tussen luchtgeluidsisolatie en contactgeluidsisolatie.
Luchtgeluid
"Luchtgeluid ontstaat als een geluidsbron de lucht rechtstreeks aan het trillen brengt, denk aan praten, luidsprekers of geluid van machines. Het kan zich op verschillende manieren verplaatsen door een woning of gebouw. Direct door de lucht of via de wanden of vloeren, maar ook als flankerend geluid via de wanden en vloeren. Let op, dit is niet hetzelfde als contactgeluid via de constructie. "
Contactgeluid
Bij contactgeluid worden de trillingen direct op de constructie overgebracht en via die weg doorgegeven naar andere woningen of ruimten. Bijvoorbeeld lopen op de vloer of trillingen van apparaten zoals een wasmachine. Vloeren zijn voor contactgeluid de belangrijkste manier om het geluid te dempen. Dit door het aanbrengen van voldoende massa of door toepassing van een goed uitgevoerde zwevende dekvloer.
Eisen voor geluidsisolatie in het BBL
Maar wat staat er concreet in het BBL? "In tabel 4.112 staat per gebruiksfunctie aangegeven welk artikel van toepassing is voor het bepalen van de eisen. De tabel hoort bij hoofdstuk 4.3.4 en artikel 4.112", zo licht Van Ophoven toe.

Uit de tabel volgt dat voor woningbouw vooral de artikelen 4.113 en 4.114 belangrijk zijn. Artikel 4.113 gaat over de eisen richting een ander perceel (vaak gaat dit over grondgebonden woningen) en artikel 4.114 gaat over de eisen op hetzelfde perceel (vaak appartementen). Voor beide artikelen geldt dat lid 1 en 2 gaan over de luchtgeluidsisolatie. Lid 3 en 4 gaan over de contactgeluidsisolatie."
Eisen voor woningscheidende wanden
Op basis van de genoemde artikelen zijn er de volgende eisen voor woningbouw voor woningscheidende wanden:
- Luchtgeluid: Dn;T;A,k = ≥ 52 dB (het genormeerde luchtgeluidniveauverschil volgens NEN 5077)
- Contactgeluid: Ln;T;A = ≤ 54 dB (het genormeerde contactgeluidniveauverschil volgens NEN 5077)
"Belangrijk om te weten is dat hoe hoger het getal bij luchtgeluid hoe hoger de geluidsisolatie van de wand zal zijn. Bij contactgeluid is het juist andersom, hoe lager het getal hoe hoger de geluidsisolatie zal zijn", zegt Van Ophoven.
"Om deze eisen nog verder te verduidelijken naar dikten voor wanden en vloeren is er de NPR 5070. Deze Nederlandse Praktijk Richtlijn geeft de minimale gewichten voor wanden en vloeren, in verschillende situaties, om te voldoen aan de geluidseisen. De gewichten zijn gemakkelijk om te zetten naar de juiste dikten. en kom je er niet uit? De juiste wanddikten in kalkzandsteen staan ook op onze site. Ook staat hier mee informatie over de geluidseisen en wanddikten bij andere functies zoals zorg-, onderwijs- en logiesverblijven. "
Dit artikel is gesponsord door Calduran.