Groot Klimmendaal in Arnhem door Koen van Velsen
Door Marieke van Ouwekerk -
Door Harm Tilman - Twee enorme blokken beton in een winterlandschap. Ze staan op de Coolsingel in Rotterdam (waar anders?) en de luchtroosters verraden een ondergrondse ruimte. Fotograaf Rob 't Hart schoot het beeld op 21 januari 2017, het jaar waarin het werd gesloopt en weggehaald.
Door Marieke van Ouwekerk -
Door Sander Woertman - Vanaf de allereerste plannen voor nieuwbouw heeft het bestuur van college de Thij in Oldenzaal haar onderwijsvisie centraal gesteld. Hierin omarmt ze de principes van het Nieuwe Leren. De opdrachtgever koos samen met projectarchitecten Erik van Eek en Ronald Hoogeveen van architectenbureau Broekbakema voor een radicale breuk met het klassikale onderwijs. Binnen een compact ellipsvormig volume zijn de onderwijsruimtes opgevat als landschappen die een losse en veranderbare relatie met elkaar aangaan.
Door Yuusuke Karasawa - In het werk van MVRDV komt het ontwerpen in hoge dichtheden telkens terug. De gevolgde methode is daarbij objectief en rationeel van aard. In meer recent werk ligt er ook een sterke nadruk op de materialisatie en ruimtelijke werking van het oppervlak. De hernieuwde aandacht voor het decoratieve, zoals dat onder andere is te zien in het werk van Herzog & de Meuron, is niet aan het bureau voorbijgegaan. Het winkelcentrum Gyre in Japan combineert de verschillende uitgangspunten tot een krachtig statement.
Door Marc Schoonderbeek - De studie naar woningtypologieën valt bij MVRDV samen met een onderzoek naar nieuwe maatschappelijke behoeften en nieuwe stedelijke functies. De Silodam toont overtuigend aan, dat in stedelijke situaties een antwoord gevonden kan worden op hedendaagse wooneisen als diversiteit en veranderbaarheid. Tegelijkertijd kan het gebouw gezien worden als een afspiegeling van de economische en politieke ontwikkelingen. Met de Silodam geeft MVRDV zicht op een hernieuwd architectonisch elan.
Door Ernie Mellegers - Het is de vraag of de stedebouwkundige opzet van veel Vinexwijken genoeg context biedt voor een vanzelfsprekend centrum. In het uitgestrekte sub-urbane landschap dat deze gebieden kenmerkt, lijkt een shopping mall meer op zijn plaats. Kees Christiaanse en Tangram Architekten hebben met hun inrichtingen van de centra voor twee nieuwe wijken bij Delft en Amsterdam echter gekozen voor meer specifieke oplossingen. Ze zochten naar de bindende factoren die van deze Vinexlokaties volwassen stedelijke gebieden kunnen maken.
Door Ernie Mellegers - De gezamenlijke huisvesting van NPS en VARA in één gebouw is een logisch gevolg van de netgedachte die bewindsvrouwe Hedy d'Ancona enige jaren geleden in het leven heeft geroepen. In het Hilversumse mediapark is dit gebouw gekoppeld aan de VPRO Villa. Deze drie omroepverenigingen vullen gezamenlijk het derde Nederlandse televisienet en vormen daarmee een entiteit. Toch valt in het NET3 ensemble wel degelijk iets van de oude verzuiling te herkennen.
Twintig jaar geleden schreef Harm Tilman het onderstaande artikel over de EXPO 2000 in Hannover. De Expo probeerde zich te richten op de duurzame ontwikkelingen die de mensheid vorm kan geven. Inmiddels is het thema alleen maar relevanter en ligt het terrein er verlaten en verwaarloosd bij. Tegelijkertijd maakt MVRDV ook een plan om het paviljoen nieuw leven in te blazen.