Ontwerpen voor over 100 jaar: makkelijker gezegd dan gedaan
Alternatief plan voor de Baaibuurt. Beeld Office Raumplan en Buro Harro

Ontwerpen voor over 100 jaar: makkelijker gezegd dan gedaan

'We hebben het serieus moeten afstoffen om het terug te brengen naar de originele glorie', vertelt Dorte Kristensen, architect-directeur van Atelier Pro, me tijdens mijn bezoek aan het Berlage Lyceum in Amsterdam. Het monumentale gebouwenensemble uit 1924 verrommelde en slibde dicht door de talloze verbouwingen van de afgelopen honderd jaar. Het gebouw verdiende een opfrisbeurt.

Het bureau grijpt voor de herinrichting van het interieur terug naar de Amsterdamse Schoolstijl door gemeentearchitect A.J. Westerman. En voegt een eigentijdse laag toe die noodzakelijk was om te voldoen aan de huidige onderwijsvorm en wensen van de opdrachtgever. Het gebouw is weer klaar voor de komende honderd jaar.

En ander project dat voor de toekomst wordt klaargestoomd is de Baaibuurt-West in Zeeburgereiland. Maar hoe de nieuwe woonwijk wordt ingedeeld, ligt nog deels open. De gemeente Amsterdam wilt er een ‘eigenzinnige buurt met ruimte voor experimentele woonvormen’ van maken. Interessante woordkeuze. Want zo'n buurt is de Baaibuurt al jaren, meent het Baaibuurt Collectief, een initiatief van buurtbewoners, buren, stedenbouwkundigen, architecten, kunstenaars en wetenschappers. Samen met Office Raumplan en Buro Harro bundelen ze hun krachten om het gebied te redden van de sloophamer.

De afgelopen honderd jaar evolueerde het Zeeburgereiland van baggerbergplaats, naar militair terrein met schietbanen, naar betonfabriek en zuiveringsinstallaties tot een eiland met nieuwbouwwijken. De Baaibuurt-West met de creatieve broedplaatsen, studentenhuisvesting, ondernemers en kermisgemeenschap wist in dit evolutieverhaal zo’n zestig jaar stand te houden. Maar hier lijkt een einde aan te komen. Als ik de schetsontwerpen moet geloven, wordt het een Sluisbuurt 2.0.

Dit lijkt mij een gemiste kans voor een stad die probeert natuurinclusief te willen zijn tegen 2050, en ruimte te winnen voor woonexperiment.

Lees hier mijn editor’s choices van deze maand!

Groeten,

Charlotte

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl