Duurzaam schoolgebouwen renoveren - geen vraag, maar een must
De schoolmuur is een reconstructie van een die er vroeger stond. Beeld Maurice Tjon a Tham

Duurzaam schoolgebouwen renoveren - geen vraag, maar een must

Van de 10.000 scholen in Nederland zijn er zo'n 5000 de komende jaren boekhoudkundig afgeschreven. Door gebrek aan tijd, budget en expertise betrekken veel gemeentes en schoolbesturen adviesbureaus die vaak aansturen op sloop en nieuwbouw. Dat is nergens voor nodig. Het gebouwenbestand verleent zich vaak goed tot renovatie en transformatie.

Dit onderwerp heeft recent veel aandacht gekregen. Collega Floortje Keijzer schreef bijvoorbeeld een stuk over de aanpak van Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat verbetering van de schoolarchitectuur in Nederland nastreeft. Maar hoe staat dit onderwerp ervoor in Vlaanderen? 

Ik ging de landsgrenzen over en bezocht het Edison-schoolproject in Antwerpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA). Dit betreft de renovatie en uitbreiding van een historisch scholencomplex uit de jaren vijftig aan de Onderwijzersstraat in Hoboken, een deelgemeente van Antwerpen. Geheel analoog aan de omliggende baksteenarchitectuur maakte KSA de school klaar voor een nieuwe eeuw onderwijs. Dit deden ze door te herinterpreteren en niet louter te restaureren.

Een aanpak die ook Dorte Kristensen, architect en directeur van atelier PRO, hanteert. In de podcast ‘Over Architectuur Gesproken' vertelt ze meer over het recent opgeleverde Berlage Lyceum in Amsterdam, een project waarbij twee monumentale Amsterdamse schoolgebouwen uit 1924 zijn gerenoveerd en getransformeerd naar een eigentijdse leeromgeving.

Ook spreekt Kristensen zich uit over de financiële belemmeringen waar ze tegenaan loopt in de poging om schoolgebouwen zo duurzaam mogelijk te transformeren. Het hergebruik van materialen, het refurbischen van meubilair en restaureren vallen regelmatig duurder uit dan goedkopere toepassingen of sloop. En dit terwijl 'circulariteit geen vraag meer is, maar een must'. 

P.s. de sluitingsdatum van de ARC25 Awards nadert!  Meer hierover lees je via de website: https://www.arc-podium.nl

Veel lees- en luisterplezier

Groeten,

Charlotte

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl